Гоголь-Яновський Георгій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Іванович Гоголь-Яновський
рос. Георгий Иванович Гоголь-Яновский
Народився 1868(1868)
Полтавська губернія
Помер 1931(1931)
Москва
Місце проживання Москва
Країна Російська імперія
СРСР СРСР
Alma mater Санкт-Петербурзький університет
Галузь біологія, виноградарство, виноробство
Заклад Московська сільськогосподарська академія імені К. А. Тимірязєва
Посада завідувач кафедрою виноградарства
Вчене звання професор

Георгій Іванович Гоголь-Яновський (рос. Георгий Иванович Гоголь-Яновский нар. 1868(1868), Полтавська губернія — пом. 1931, Москва) — російський біолог, виноградар-винороб, педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1868 року в Полтавській губернії. Закінчив природне відділення фізико-математичного факультету Петербурзького університету. Працював в удільному маєтку «Цинандалі» в Кахеті, головним виноробом Тбіліського підвалу, помічником інспектора удільного виноградарства і виноробства Головного управління уділів в Москві. У 19181920 роках завідувач дослідним відділом Наркомзему РРФСР, фахівець з виноградарства та виноробства об'єднання «Садвінтрест» при Наркомземі РРФСР. З 1920 року (одночасно з роботою на виробництві) викладач, доцент, професор, завідувач кафедрою виноградарства Московської сільськогосподарської академії імені К. А. Тімірязєва.

Помер в Москві в 1931 році.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Вперше ввів в Кахеті приготування білих столових вин європейським способом (бродіння без мезги). Ним впроваджена раціональна технологія приготування вин з сортів Рислінг, Каберне, Сільванер і інших.

Укладач проекту єдиних правил приготування вин, що регулюють питання про спиртування і підцукрення виноградних сусел і вин в країні:

  • Руководство по виноградарству. — М. — Л., 1928;
  • Руководство по виноделию. — М. — Л., 1932.

Література[ред. | ред. код]