Гощанське городище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гощанське городище
Країна Україна Україна
Регіон Гощанський район, Рівненська область
Населений пункт Гоща
Тип Городище
Дослідження
Дата дослідження 1955, 1961
Дослідники Русанова І.П., Кухаренко Ю.В., Раппопорт П.О., Прищепа Б.А.
Державна приналежність Київська Русь
Гощанське городище. Карта розташування: Україна
Гощанське городище
Гощанське городище
Мапа

Гощанське городище — археологічна пам'ятка, городище давньоруського часу відноситься до територій Погорини (нині на території смт Гоща Рівненської області).

Розташування[ред. | ред. код]

Городище розміщується на північно-західній окраїні смт. Гоща, на мисоподібному виступі високого (8-9 м) правого берега р. Горині.

Опис[ред. | ред. код]

Укріплення складається з двох частин: невеликого мисового майданчика та прилеглого до нього з напільного боку значно більшого другого майданчика. Мисовий майданчик частково зруйнований кар’єром, збереглась лише його північна частина розмірами 55 x 65 м. Майданчик використовується під городи, оборонний вал і рів розорані, тому слабко простежуються в рельєфі. З північно-західної сторони на схилі помітно терасу, а на південному схилі зберігся відрізок валу. Другий майданчик розмірами 200 x 150 м, він частково використовується під городи, а частково забудований. Від продовження височини з північно-східної сторони великий майданчик був захищений ровом, котрий тепер майже повністю засипаний сміттям. Площа городища близько 2,3 га. Товщина культурного шару на дитинці коливається від 0,5 до 1,0 м, у підйомному матеріалі зустрічаються уламки гончарного посуду X-XIV ст. [1]

Дослідження[ред. | ред. код]

Городище досліджувалося Русановою І.П. та Кухаренком Ю.В. в 1955 році [2] та експедицією під керівництвом Раппопорта П.О. в 1961 році [3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прищепа Б.А. Погоринські міста в Х-ХІІІ ст. - Рівне : ПП Дятлик М., 2016. ISBN 978-617-515-195-2
  2. Свєшніков І. К. Нікольченко Ю.М. Довідник з археології України. Ровенська область / І. Свєшніков. - К.: Наукова думка, 1982. - 42с.
  3. Раппопорт П. А. Отчет об археологических рахведках в Ровенской области в 1961 году // Фонды Ровенского областного краеведческого музею. — № 1256. — с. 12—13;.

Література[ред. | ред. код]