Гребенщиков Олексій Євгенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Гребенщиков
Гребенщиков Олексій Євгенович
 Майор
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Повітряні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Олексій Євгенович Гребенщиков — майор Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (2023).

Життєпис[ред. | ред. код]

Пілот армійської авіації Олексій Гребенщиков з перших днів повномасштабної війни самовіддано захищає Україну. 21 березня 2022 року в надскладних умовах він виконував завдання для підтримки захисників Маріуполя. На вертольоті Мі-8 злетів з аеропорту Дніпра та з іншим таким вертольотом взяли курс на південний схід у напрямку міста Пологи Запорізької області й далі на Донеччину через лінію фронту. Потім узбережжям Азовського моря прямо до Маріуполя. Аби збільшити шанси, вертольоти летіли на максимальній швидкості та мінімальній висоті. Вивантаження зайняло близько 20 хвилин. Вантажна кабіна була вщерть заповнена боєприпасами, «старлінками» та медикаментами, які допомогли оточеним азовцям[1]. У період з жовтня 2022 по січень 2023 року планував операції під час звільнення Миколаївщини та правобережної частини Херсонщини. Отримав високу державну нагороду 1 жовтня 2023 року з рук Президента України Володимира Зеленського у День захисників і захисниць України на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» в присутності військово-політичного керівництва держави та іноземних дипломатів[2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (28 вересня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прорив на «Азовсталь». Розвідка показала, як українські пілоти літали до оточеного Маріуполя. Главком | Glavcom (укр.). 10 березня 2023. Процитовано 29 жовтня 2023.
  2. У День захисників і захисниць України Президент вручив державні нагороди та взяв участь у складанні присяги війковими ліцеїстами (укр) . Президент України. Офіційне інтернет-представництво. 1 жовтня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]