Грязьова сопка Обручева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грязьова сопка Обручева (геологічна пам'ятка природи)

Грязьова сопка Обручева — один із найбільших грязьових вулканів Булганацької групи на Керченському півострові. Від 1969 року — геологічна пам'ятка природи місцевого значення[1], площа 1 га. Сопку названо на честь російського геолога Володимира Обручева. Входить до Регіонального ландшафтного парку «Караларський»

Сопка розташована в південній частині Булганацької групи грязьових вулканів, у 2-х кілометрах на південь від урочища Великий Вал та 2,5 км на північ від села Бондаренкове, Ленінського району АР Крим.

Вулкан піднімається над місцевістю на 20 метрів (висота 74 м вище рівня моря). Вершина сопки значно змінена земляними роботами. На поверхні конуса вулкана постійно діють грифони — окремі невеликі центри виверження. Великих грифонів три, з них два виділяють воду і газ, а один — густий сопковий мул, завдяки якому сформувався конус. Відомі знахідки піриту, сидериту, родохрозиту та інших мінералів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природно-заповідний фонд АР Крим. Архів оригіналу за 7 вересня 2019. Процитовано 27 жовтня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ена В. Г. Заповедные ландшафты Крыма. — Симферополь: Таврия, 1989
  • Ена В. Г., Ена Ал. В., Ена Ан. В. Открыватели земли Крымской — Симферополь: Бизнес-Информ, 2007. — 520 с. — ISBN 978-966-648-157-6