Грімстад (комуна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грімстад
Герб
Адм. центр Грімстад
Країна  Норвегія[1]
Регіон Агдер
Межує з: сусідні адмінодиниці
Арендал, Фролан, Біркенес, Ліллесан ?
Населення
 - повне 24 587 осіб (1 січня 2023)[2]
Площа
 - повна 303,59 км²[3]
Висота
 - максимальна 360,738 м
(Dobbedalsheid[4])
Часовий пояс UTC+1
Дата заснування 1 січня 1838
Губернатор Beate Skrettingd[5]
Вебсайт grimstad.kommune.no

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Грімстад

Грімстад — комуна у фюльке Агдер (раніше у фюльке Еуст-Агдер), Норвегія. Належить до географічної області Серланн. Адміністративний центр — місто Грімстад. До відомих міст у комуні належать Ейде[en], Еспенес[en], Февік[en], Ф'єре[en], Ланнвік[en], Руресанн[en], Реннес[en] і Естергус[en].

Комуна зосереджена навколо невеликого морського міста Грімстад, оточеного великою кількістю малих островів (Skjærgård). Є гавань, довга пішохідна торговельна вулиця, невелика ринкова площа, церква та музей, присвячений молодості Генріка Ібсена, який служив учнем місцевого фармацевта Рейманна з 1844 по 1847 рік, перш ніж залишити Грімстад в 1850 р. Глибоке знання Ібсена місцевих жителів та оточенням можна простежити у його поемі Тер'є Віґен[en] (Terje Vigen). Більшість мешканців живуть у місті та поблизу нього, решта території — це сільська місцевість із високим рівнем лісистості.

Є 277-ю за площею з 426 комун Норвегії і 49-ю з популяцією 22 692 осіб. Густота населення становить [6] 83.3 жителя / км² (216/кв. милю) і за останні десятиліття зросла на 16,2 %.

Географія[ред. | ред. код]

Грімстад — прибережна комуна у фюльке Агдер, що межує з протокою Скагеррак, на сході — з комуною Арендал, на півночі — з Фролан і Біркенес, на заході — з Ліллесан. Озера Сюннле[en] і Руре[en] — у північній частині, озера Ланнвіксваннет (Landviksvannet) і Реддалсваннет (Reddalsvannet) — у південній, поблизу Реддал[en]. Через Грімстад протікають річки Нідельва[en] і Товдалсельва[en]. Маяки Рівінґен[en] і Гомборсунн[en] (Homborsund) розташовані на невеликих островах поблизу узбережжя.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Комуна заснована 1 січня 1838 року (див. formannskapsdistrikt[en]). 1 січня 1878 року частину сусідньої комуни Ф'єре[en] (населення: 948) передали до Грімстаду, — 1 січня 1960 року — іншу частину Ф'єре (населення: 344). 1 січня 1971 р. сільські комуни Ф'єре (населення: 6189) та Ланнвік[en] (населення: 2781) були об'єднані з м. Грімстад (населення: 2 794), з метою утворення значно більшої комуни Грімстад з загальним населенням 11 744 жителя на момент об'єднання.

Уряд[ред. | ред. код]

Всі комуни в Норвегії, зокрема Грімстад, відповідальні за початкову освіту (до 10 класу), амбулаторні медичні послуги, служби для людей похилого віку, безробіття та інші соціальні послуги, районування, економічний розвиток і комунальні дороги. Комуною керує рада у складі обраних представників, яка, у свою чергу, обирає мера.

Релігія[ред. | ред. код]

Церкви[ред. | ред. код]

Церква Норвегії в межах комуни Грімстад має чотири парафії (sokn). Вона є частиною настоятельства Vest-Nedenes (Список церков в Aust-Agder[en] в єпархії Agder og Telemark[en] .

Церкви в Грімстаді
Парафія (Sokn) Назва церкви Розташування церкви Рік побудови
Ейде Eide Church (Aust-Agder)[en] Eide 1795
Ф'єре Fevik Church[en] Fevik 1976
Fjære Church[en] Fjære бл. 1150
Грімстад Grimstad Church[en] Грімстад 1881
Ланнвік Landvik Church[en] Roresand 1825
Østerhus Church[en] Østerhus 1980

Примітки[ред. | ред. код]