Дамсон Ідріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дамсон Ідріс
Зображення
Зображення
Народився 2 вересня 1991(1991-09-02) (32 роки)
Peckhamd, Саутерк
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність актор, телеактор
Alma mater Університет Брунеля і Identity School of Actingd
Роки діяльності 2012 - т.ч.
IMDb ID  5072010
Нагороди та премії

CMNS: Дамсон Ідріс у Вікісховищі

Дамсон Ідріс (англ. Damson Idris) (нар. 2 вересня 1991) — британсько-нігерійський актор. Зіграв головну роль в кримінальній драмі Джона Сінглтона «Снігопад», прем'єра якої відбулась 5 липня 2017 року на каналі FX. Він зіграв головну роль в науково-фантастичному бойовику Netflix «За межею» (2021).

Біографія[ред. | ред. код]

Ідріс народився в Пекхемі, на південному сході Лондона, в сім'ї Нігерійців, і він Нігерійського походження Йоруба. Він молодший із шести дітей. Він грав у футбол і мріяв стати наступним Кріштіану Роналду. Він також грав у регбі, а у 2002 році потис руку королеві Єлизаветі II, коли його команда взяла участь у її Золотому ювілеї. Старші брати та сестри Ідріса — три брати та дві сестри — зробили корпоративну кар'єру у сфері права, бізнесу та інформаційних технологій. В результаті вивчав драму в Лондонському університеті Брунеля[1]. Він здобув ступінь бакалавра, з відзнакою, у сфері театру, кіно і телебачення. Потім він продовжив навчання в Школі акторської майстерності в Лондоні разом з такими акторами, як Джон Бойєга, Летіція Райт та Малачі Кірбі.

У Брюнелі Ідріс познайомився з актрисою Кеті Тайсон, яка запропонувала йому познайомитися з Аде Соланке і пройти прослуховування на роль у її п'єсі «Скринька Пандори». Він отримав роль, підписав договір з агентом і почав грати інших спектаклях. Він також навчався в Identity School of Acting, заснованої Фемі Огунс. Після виступу в Королівському національному театрі в Лондоні Ідріс вирішив зайнятися ролями на телебаченні та в кіно. Він мав кілька ролей у британських серіалах, включаючи «Міранду» (2013 р.), «Лікарі» (2015 р.) та «Нещасний випадок» (2015 р.).

Проривна роль Ідріса — Франклін Сейнт, амбітний 19-річний торговець наркотиками з Лос-Анджелеса, у кримінальній драмі FX «Снігопад» від Джона Сінглтона, прем'єра якої відбулася у липні 2017 року. Перший сезон «Снігопада», дія якого відбувається в 1983 році, коли Сполучені Штати знаходяться на порозі епідемії кокаїнового креку, об'єднує історії кількох персонажів, життя яких скоро зіткнуться через наркотики. Ідріс пройшов відео-прослуховування в Лондоні, перш ніж вилетіти до Лос-Анджелеса, де провів день із Сінглтоном, який хотів переконатися, що Ідріс володіє акцентом. Щоб практикувати свій американський акцент, він працював з репером WC, який навчив його не лише автентичному акценту, а й манерам, характерним для південного центру Лос-Анджелеса. Ідріс отримав гарні відгуки за свій виступ; Малкольм Венейбл з TV Guide назвав його «нічим іншим, як чарівним». Прем'єра другої серії «Снігопада», дія якої відбувається у 1984 році, відбулася у липні 2018 року.

Ідріс отримав свою першу роль на великому екрані у 2016 році у Британському трилері «Місто крихітних вогнів» із Різом Ахмедом у головній ролі. У 2017 році він дебютував в американському кіно у фільмі «Меган Ліві» разом із Кейт Мара, яка грала головну героїню в однойменному фільмі про війну. Ідріс також зіграв роль агента ФБР у фільмі 2018 «Пасажир» з Ліамом Нісоном; і знявся в Farming разом з Кейт Бекінсейл. Farming — напівавтобіографічна історія Нігерійсько-Британського актора Адевале Акіннуойє-Агбадже, який зняв фільм.

Ідріс грає персонажа, заснованого на Акіннуойє-Агбаджі, який, як і багато Нігерійців наприкінці 20 століття, був «відданий на відкуп» білій родині у Великій Британії в надії на краще життя, в той час як Бекінсейл зображує його сувора прийомна мати. У 2019 році Демсон отримав нагороду за найкращу чоловічу роль у Британському фільмі на Единбурзькому кінофестивалі за свою роль. Він також з'являється у другому епізоді п'ятого сезону антологічного серіалу «Чорне дзеркало».

У травні 2017 року Ідріс отримав нагороду Emerging Talent Award на 12-й церемонії вручення кінопремії Screen Nation Film and Television Awards у Лондоні.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2016 ф Місто крихітних вогнів Хаким
2017 ф Меган Ліві Майкл форман
2018 ф Пригородній Агент Денис
2018 ф Астрал Ійорданія
2018 ф Farming Єнітан
2021 ф За межею Лейтенант Томас Харп

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Damson Idris. Interview Magazine (амер.). 5 червня 2017. Процитовано 28 жовтня 2023.