Дебенко Василь Зіновійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Василь Зіновійович Дебенко (нар. 5 грудня 1970 Вовчинці, Українська РСР) — український історик, дослідник імперської ідеї в Московській державі. Член НТШ та Національної спілки краєзнавців України

Василь Зіновійович Дебенко
Народився 5 грудня 1970(1970-12-05) (53 роки)
Вовчиці
Країна СРСР СРСР Україна Україна
Alma mater Кафедра історії слов'ян ПНУ
Галузь історія, історія Росії
Заклад Факультет історії ПНУ
Науковий ступінь кандидат історичних наук
Науковий керівник Федорчак Петро Степанович
Членство

Наукове товариство імені Шевченка

Національна спілка краєзнавців України
Відомий завдяки: Дослідження історії імперської ідеї в Росії

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 5 грудня 1970 року в селі Вовчинці, Івано-Франківської міської ради, Українська РСР. Закінчив Івано-Франківську школу №7, після чого проходив військову службу в ЗС Радянського союзу.[1]

В 1992 вступив на факультет історії Прикарпатського університету, який успішно закінчив 1997 року з відзнакою. Спільно з кандидатом історичних наук Крюковим Анатолієм Васильовичем підготував наукову працю в якій розкрили питання імперської ідеї в Московській державі в XV столітті.

Того ж року розпочав навчання на аспірантурі кафедри історії слов'ян, закінчив 2001 року. Тема кандидатської дисертації: “Імперська ідея в Московській державі в кінці ХV – ХVІ ст.” науковий кервник Федорчак Петро Степанович.

З 2000 року працює на тій же кафедрі, з 2004 року доцент. 9 лютого 2024 року отримав членський квиток Національної спілки краєзнавців України.[2]

Публікації[ред. | ред. код]

  • Імперська ідея в Московській державі наприкінці XV-XVI століть: ідеологія, політика, практика
  • Зародження імперської ідеї в Московській державі в кінці XV-XVI ст.[3]
  • Генеза деспотизму в Московській державі за правління Івана IV[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дебенко Василь Зіновійович. Кафедра історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки (укр.). Процитовано 9 лютого 2024.
  2. Конференція трудового колективу факультету історії, політології і міжнародних відносин. Факультет історії, політології і міжнародних відносин (укр.). 9 лютого 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  3. Зародження імперської ідеї в Московській державі в кінці XV-XVI ст. - Василь Дебенко - Тека авторів. Чтиво. Процитовано 9 лютого 2024.
  4. Генеза деспотизму в Московській державі за правління Івана IV - Василь Дебенко - Тека авторів. Чтиво. Процитовано 9 лютого 2024.