День ракетних військ і артилерії (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День ракетних військ і артилерії
Дата 19 листопада
Марка Пошта СРСР, 1945 року.
Нарукавний знак за родом військ (служби) Ракетних військ та артилерії СРСР

День ракетних військ і артилерії - пам'ятний день, який раніше відзначався в СРСР, а на сучасному етапі відзначається 19 листопада в Росії, в Білорусії[1], в Казахстані[2][3] та в Киргизії[4].

Історія[ред. | ред. код]

Вперше свято День артилерії було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 жовтня 1944 року.[5] Дата 19 листопада була обрана з наступної причини: 19 листопада 1942 з потужної артилерійської підготовки Південно-Західного і Донського фронтів Червоної Армії почалася операція «Уран» - радянський контрнаступ у ході Сталінградської битви. Цю дату запропонував член Військової ради артилерії Червоної армії генерал-лейтенант артилерії І. С. Прочко. Були й інші пропозиції, наприклад начальник Артилерійського музею полковник Я. Куске пропонував встановити святковим днем 2 лютого — дату закінчення Сталінградської битви. [6]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1964 року, у зв'язку з перейменуванням роду військ з Артилерії Радянської армії на Ракетні війська та Артилерію Сухопутних військ, свято відзначалося як День ракетних військ та артилерії . Відзначається у всіх ракетних та артилерійських частинах Збройних Сил Російської Федерації (ЗС Росії). Щорічно цього дня в Олександрівському саду в Москві проходить урочиста церемонія покладання квітів та вінків до Могили Невідомого солдата та пам'ятного знака «Місто-герой Сталінград»[7]. Напередодні свята ветерани та воєначальники ракетних військ та артилерії ЗС Росії покладають квіти та вінки до урн з прахом головних маршалів артилерії Миколи Воронова та Митрофана Недєліна біля Кремлівської стіни[8].

Не слід плутати це свято з іншим пам'ятним днем, який відзначається 17 грудня — Днем Ракетних військ стратегічного призначення.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Поздравление министра обороны Республики Беларусь с Днём ракетных войск и артиллерии. www.vsr.mil.by. 21 листопада 2016. Архів оригіналу за 6 квітня 2019. Процитовано 7 квітня 2019.
  2. День ракетных войск и артиллерии. Архів оригіналу за 20 листопада 2021. Процитовано 20 листопада 2021.
  3. В Вооруженных Силах Казахстана отметили День ракетных войск и артиллерии. www.mod.gov.kz. 21 листопада 2016. Процитовано 7 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Памятные даты. День артиллерии Кыргызской Республики. Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 20 листопада 2021.
  5. Закалённые громом, опалённые порохом... Министерство обороны Российской Федерации. 74rvia.mil.ru. 19 листопада 2018. Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 20 листопада 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  6. Крылов В. М. «Малочисленность пехоты вынуждала нас всю тяжесть прогрызания вражеской обороны возлагать на артиллерию…» Из истории учреждения Дня ракетных войск и артиллерии. // Военно-исторический журнал. — 2004. — № 11. — С.75-76.
  7. В Александровском саду состоялась торжественная церемония возложения цветов и венков к Могиле Неизвестного солдата и памятному знаку «Город-герой Сталинград» : Министерство обороны России…. Архів оригіналу за 20 листопада 2021. Процитовано 20 листопада 2021.
  8. У Кремлевской стены состоялось торжественное возложение венков к урнам с прахом главных маршалов артиллерии Николая Воронова и Митрофана Неделина : Министерство обороны России…. Архів оригіналу за 20 листопада 2021. Процитовано 20 листопада 2021.