Державна виборча комісія Хорватії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державна виборча комісія Республіки Хорватія
(ДВК РХ)
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske
Загальна інформація
Країна Хорватія Хорватія
Дата створення 4 квітня 2006
Штаб-квартира Загреб, вул. Висока, 15
(хорв. Visoka 15,10000 Zagreb, Hrvatska)
45°48′57″ пн. ш. 15°58′15″ сх. д. / 45.815917° пн. ш. 15.971083° сх. д. / 45.815917; 15.971083
Річний бюджет 72 017 253 кун (2019)[1]
Голова Джуро Сесса[2]
Ключовий документ Закон про Державну виборчу комісію
www.izbori.hr
Мапа

Державна виборча комісія Республіки Хорватія (хорв. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske) — постійний та незалежний державний орган, який виконує завдання у межах свого кола повноважень відповідно до Закону про Державну виборчу комісію та законів, що регулюють вибори депутатів парламенту Хорватії, вибори Президента Республіки Хорватія, обрання членів представницьких органів місцевого і територіального (регіонального) самоврядування, вибори голів громад, мерів Загреба та мерів інших міст, обрання депутатів місцевих рад і членів рад національних меншин і представників нацменшин в одиницях місцевого і територіального (регіонального) самоврядування та проведення загальнодержавного, місцевого і дорадчого референдумів.[3] Крім того, до компетенції ДВК РХ входить ведення нагляду за фінансуванням політичної діяльності, виборчих кампаній та референдумів.

Історія[ред. | ред. код]

Комісію засновано Законом про Державну виборчу комісію Республіки Хорватія, який парламент Хорватії ухвалив на своєму засіданні 31 березня 2006 р., а Президент Хорватії підписав 4 квітня 2006 р.

Склад Державної виборчої комісії[ред. | ред. код]

Державна виборча комісія Республіки Хорватія складається з голови, чотирьох заступників голови та чотирьох членів. Головою Державної виборчої комісії є голова Верховного суду Республіки Хорватія. Двох заступників голови обирають на пленарному засіданні Верховного суду з числа суддів цього суду на пропозицію голови Верховного суду. Двох інших заступників голови і членів Державної виборчої комісії обирає парламент Хорватії більшістю голосів усіх депутатів таким чином, що один заступник і два члени обирається на пропозицію політичної партії, за якою більшість, або владної коаліції, а другого віце-голову та двох інших членів обирають на пропозицію опозиційних політичних партій чи коаліцій відповідно до партійного складу хорватського парламенту на час їхнього обрання.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бюджет комісії на 2019 р. (хор.)
  2. а б Склад комісії на її офіційному сайті (хор.)
  3. narodne-novine.nn.hr [Архівовано 26 грудня 2019 у Wayback Machine.], частина 1-ша статті 2 Закону про Державну виборчу комісію від 4 квітня 2006 р., процитовано 26 грудня 2019 р. (хор.)

Посилання[ред. | ред. код]