Дефтхеквондо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тхеквондо для людей з вадами слуху (Deaf Taekwondo) це один з літніх дефлімпійських видів спорту та один з методів соціальної реабілітації та розвитку особистості.[1]

Правила змагань зі спарингу[ред. | ред. код]

Змагання з тхеквондо серед людей з вадами слуху і глухих спортсменів проводяться відповідно до правил організації World Tekwondo (WT) з урахуванням особливостей цієї категорії людей.

За удар в корпус дають 2 бали, в голову — 3 бали, за удар з розвороту додають 2 бали. Удар рукою в корпус — 1 бал. За умови рівного рахунку після 3-го раунду проводиться 4-й раунд допоки один зі спортсменів не набере два бали.

Замість звукових сигналів використовуються візуальні (жести), рефері може торкатись спортсменів.

Тхеквондо на Дефлімпійських іграх[ред. | ред. код]

Дефлімпійські ігри (англ. «Deaflympic» від deaf — глухий) це санкціоновані Міжнародним олімпійським комітетом спортивні змагання найвищого рівня, що проводяться раз на чотири роки для спортсменів, які мають до рівня 55 дБ (та нижче) на краще вухо. Тхеквондо є одним з основних видів спорту на цих змаганнях.

Національна збірна з тхеквондо серед спортсменів з порушеннями слуху дебютувала бронзою в Тайпеї-2009, і вже в оновленому складі (після анексії Криму) виборола срібло на Дефлімпіаді-2017 в турецькому Самсуні.[2] Головним тренером збірної наразі є Павло Пшенічніков. [3]

Посилання[ред. | ред. код]

Дефлімпійське тхеквондо [Архівовано 8 листопада 2020 у Wayback Machine.]

Офіційний сайт дефлімпійських ігор [Архівовано 5 листопада 2020 у Wayback Machine.]

Спортивна Федерація Глухих України

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deaf Kyorugi. Тхеквондо (uk-ua) . Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.
  2. Перше золото дефтхеквондо і великі плани на #Дефлімпіада2021 | Національна Асамблея людей з інвалідністю України (укр.). 28 вересня 2020. Архів оригіналу за 5 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.
  3. Caxias do Sul 2022. www.deaflympics.com (англ.). Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 10 грудня 2021.