Джеймс Ейкастер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеймс Ейкастер
Ім'я при народженні англ. James William Acaster
Народився січень 1985 (39 років)
Кеттерінг[d], Велика Британія
Країна  Велика Британія
Діяльність комік, стендап-комік, телеактор, сценарист, письменник
Alma mater Нортгемптонський коледжd
Знання мов англійська
Заклад Wicksteed Parkd[1]
Magnum opus James Acaster: Repertoired і James Acaster's Classic Scrapesd
Нагороди
IMDb ID 4735423
Сайт jamesacaster.com

Джеймс Ейкастер (англ. James Acaster; нар. 9 січня 1985) — англійський комік, письменник і ведучий. Відомий своїми виступами на британських панельних шоу[en], стендап-програмою «Репертуар» на Netflix, подкастом про їжу Off Menu та шоу Hypothetical, у яких був співведучим. Він отримав чотири Чортлівські премії[en].

Після спроби стати барабанщиком, Ейкастер почав виступати в жанрі стендапу у 2008 році. Він отримав визнання за свої стендап-шоу на фестивалі Edinburgh Festival Fringe[en], де його п'ять разів номінували на найкращий виступ. Чотири його виступи на Fringe були адаптовані на Netflix у вигляді чотирисерійного стендап-серіалу Repertoire. Його стендап-випуск Cold Lasagne Hate Myself 1999 (2019) отримав премію Мельбурнського міжнародного комедійного фестивалю.

У 2018 році разом з Едом Ґемблом[en] Ейкастер почав вести подкаст про їжу під назвою Off Menu, а з 2019 року був співведучим чотирьох сезонів панельного шоу Hypothetical на каналі Dave. Був запрошеним гостем на таких панельних шоу як Taskmaster, Would I Lie to You?, 8 out of 10 Cats і Mock the Week.

З'яви Ейкастера у радіопередачі Джоша Віддікомба[en] на хвилі XFM перетворилися на повторювану рубрику під назвою Classic Scrapes, у якому він розповідав про помилки, через які потрапляв у незручні ситуації. Цей матеріал пізніше вийшов книгою James Acaster's Classic Scrapes (2017), яка потрапила до списку бестселерів The Sunday Times. Друга книжка Ейкастера Perfect Sound Whatever (2019) також стала бестселером Sunday Times; вона оповідає про життя Ейкастера у 2017 році через огляди альбомів, випущених у 2016. На 2022 рік запланована його третя книжка, James Acaster's Guide to Quitting Social Media: Vol. 1.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Джеймс Вільям Ейкастер[2] народився в Кеттерінгу 9 січня 1985 року. Він відвідував середню школу Монтегю[en], далі вивчав музику в Нортгемптонському коледжі[en].[3] Пізніше він працював асистентом вчителя в школі для дітей з аутизмом[4] й у вільний час почав виступати зі стендапом.[5]

До початку своєї комедійної кар'єри Ейкастер грав на барабанах у різних гуртах рідного міста, у тому числі в The Wow! Scenario та Capri-Sun Quartet. У складі останнього він використовував сценічний псевдонім Сер Вільям Строберрі. Коли гурт The Wow! Scenario розпався, він займався комедією, поки «вирішував, що насправді хоче робити».[6] The Wow! Scenario записали альбом під назвою Stand in the Star: A Verse and a Chorus у 2007 році, але не випустили його; у 2017 році Ейкастер оголосив, що возз'єднався з групою, щоб закінчити альбом і що він буде доступний наступного року, але цього не сталося.[7]

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 2008 році Ейкастер почав виступати як стендап-комік[8] . У 2009 році він виступав на Edinburgh Festival Fringe[en] разом із колегами-коміками Джошем Віддікомбом і Ніком Гелмом[en].[9] У 2010 році він підтримував Джозі Лонг[en] у турне,[10] а в 2011 році — Мілтона Джонса[en].[11]

У 2011 році він також з'явився у телепередачах Russell Howard's Good News Extra та Dave's One Night Stand, а також виступив на Единбурзькому фестивалі зі своїм першим сольним шоу, Amongst Other Things[12], з яким гастролював по Британії наступного року. Ейкастер з'явився в австралійській телепередачі Australia Versus[en], а також у програмі Кріса Аддісона Show and Tell на каналі E4, і був співведучим передачі My First Gig на радіо Resonance FM.[13]

У 2012 році Ейкастер виступив в Единбурзі з програмою під назвою Prompt, яка отримала номінацію на Edinburgh Comedy Awards[en] як найкраще комедійне шоу на фестивалі. 

У радіопередачі свого друга Джоша Віддікомба[en] на радіо XFM Ейкастер вперше з'явився у 2012 році, де мав розповісти історію про дивну ситуацію, в яку він потрапив у минулому. Його перша історія виявилася настільки популярною, що його попросили продовжувати ділитися історіями щотижня. Ці розповіді, які Джош назвав англ. scrapes, а слухачі програми пізніше назвали classic scrapes, стали повторюваною рубрикою під назвою James Acaster's Classic Scrapes. Ейкастер розповідав, як танцював зі своїм братом на День святого Валентина, як ненавмисно налякав актора Адевале Акінуойє-Агбадже в ресторані Чікіто (ресторан)[en], як син друга мучив його розіграшами з капустою і тому подібне. 

У період з січня по березень 2013 року Ейкастер виконав свій стендап Prompt на 14 майданчиках в Англії та Уельсі, також на Новозеландському міжнародному комедійному фестивалі[en]. У грудні 2013 року він отримав нагороду Комедійної гільдії Нової Зеландії за найкращий міжнародний виступ. 

Единбурзький виступ Ейкастера 2013 року мав назву Lawnmower і також номінувався на премію фестивалю як найкращий виступ. У вересні 2013 року Ейкастер вперше з'явився в музично-комедійному панельному шоу BBC Never Mind the Buzzcocks[en].

Ейкастер часто з'являється на радіо, наприклад, мав півгодинну передачу James Acaster's Findings — Bread[14] на BBC Radio 4, за участю Натаніеля Меткафа та Брайоні Ганни[en]. У червні та липні 2014 року було записано серіал з чотирьох епізодів «Знахідки Джеймса Ейкастера», перший з яких вийшов в ефір 5 листопада 2014 року. У своєму телесеріалі Sweet Home Ketteringa (2014) він мандрує своїм рідним містом, досліджуючи його історію та свіжоспечене суперництво з сусіднім містом Корбі[en] через те, що в останньому відкрився магазин Primark.[15]

Виступ Ейкастера в Единбурзі в 2014 році називався Recognize; у квітні й травні він презентував його в Австралії та Новій Зеландії[16], де отримав нагороду Новозеландського міжнародного комедійного фестивалю за найкраще міжнародне шоу.[17] Цей виступ знову був номінований на Edinburgh Comedy Award як найкраще комедійне шоу 2014 року — втретє поспіль для Ейкастера.[18] Упродовж осені 2014 року він виступив з ним на понад 30 британських майданчиках, і завдяки успіху жовтневих виступів у театрі Soho Theatre повторно виступав з цією програмою там же упродовж двох тижнів у грудні.

У 2015 році виступ Ейкастера в Единбурзі мав назву Represent[19] і приніс йому четверту поспіль номінацію на Единбурзьку комедійну премію за найкраще шоу; таким чином він став другим артистом, якому це вдалося, після Ела Мюррея. Британське турне цього шоу тривало з жовтня по грудень 2015 року і завершилося в Lyric Theatre на Шефтсбері-авеню[en]. Завдяки успіху цього шоу Ейкастер виступав із Represent у театрі Сохо упродовж тижня у березні 2016 року.

Recognize приніс Ейкастеру дві Чортлівські премії 2015 року.[20][21]

У 2016 році Ейкастер написав шоу під назвою Reset. З ним він у квітрі-травні виступав на Мельбурнському міжнародному комедійному фестивалі[en] і Новозеландському міжнародному комедійному фестивалі, потім на фестивалі Udderbelly Festival у червні та, нарешті, на Tringe Festival у Трінгу в липні. У серпні він виступив з цим шоу на Единбурзькому фестивалі, де став першим коміком, номінованим на премію за найкраще шоу на фестивалі п'ятий рік поспіль. У червні 2016 року Ейкастер був гостем на шоу Russell Howard's Stand Up Central, а в липні виступав у комедійному наметі на Latitude Festival[en]. У вересні 2016 року він написав пілотний епізод для нового ситкому, We The Jury, для Бі-Бі-Сі.[22]

У 2017 році Ейкастер виконував свої Recognize, Represent і Reset на різні майданчиках, по одному шоу щовечора три ночі підряд під загальною назвою The Trelogy.[23] Також зі свого ранішого матеріалу він написав ще одне шоу, Recap, щоб тематично об'єднати їх усі. У вересні того ж року всі чотири шоу були відзняті для Netflix.[24] Також у 2017 вийшла його перша книжка, James Acaster's Classic Scrapes, з історіями, які він розповідав у радіошоу та подкасті Джоша Віддікомба на XFM, і восени відбувся тур на підтримку книги[25]. Classic Scrapes опинилася в списку бестселерів The Sunday Times.[26]

У березні 2018 року на Netflix вийшов чотирисерійний стендап-серіал Ейкастера під назвою Repertoire, який складається з чотирьох окремих годинних виступів, які він написав раніше: «Recognise», «Represent», «Reset» та «Recap».[27] Початкова реакція на «Репертуар» була дуже позитивною, він отримав рейтинг 8,3 на IMDb.[28] У липні 2018 року Ейкастер виступав на комедійній сцені музичного фестивалю в Корнбері[en].[29] Разом з Едом Гемблом почав вести щотижневий подкаст під назвою Off Menu[en].[30] У подкасті Гембл, Ейкастер і запрошений гість обговорють закуску, основну страву, гарнір, десерт і напій своєї мрії.[31]

У 2019 році Ейкастер отримав Чортлівську премію за найкраще шоу зі своїм випуском Cold Lasagne Hate Myself 1999.[32][33][34][35][36] У серпні 2019 Headline Publishing Group опублікували його другу книжку,[37][38] яка має назву Perfect Sound Whatever й описує нав'язливу задачу зібрати якомога більше музики 2016 року, за яку він взявся у 2017-му.[39] Цього року Ейкастер отримав нагороду Мельбурнського міжнародного комедійного фестивалю, ставши першим британським коміком, якому це вдалося за дев'ять років.[40] У квітні 2020 року стартував подкаст Ейкастера з BBC Sounds під назвою James Acaster's Perfect Sounds[41].

Ейкастер, Ромеш Ранганатан[en] і Джеймс Корден озвучили трьох мишей і з'явилися в ролі трьох перетворених лакеїв у фільмі «Попелюшка» 2021 року.[42] У 2022 році він опублікував наступну свою книжку — James Acaster's Guide to Quitting Social Media: Vol. 1.

Його стендап-шоу Cold Lasagne Hate Myself 1999 вийшло на Vimeo в березні 2021 року,[43] а в 2022 році його номінували на премію Critics Choice Award як найкращий комедійний спецвипуск[44] .

Особисте життя[ред. | ред. код]

Він зустрічався з англійською акторкою театру і стендапу Луїзою Форд[en], поки вона не покинула його заради Ровена Аткінсона в 2013 році.[45][46] Потім він зустрічався з новозеландською Роуз Матафео[en] з 2014 по 2017 рік.[45][47]

В інтерв'ю і своїх шоу Ейкастер говорить про боротьбу з депресією та регулярну терапію[en].[48]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2014 Edinburgh Comedy Fest Live самого себе епізод 1
2014 Comedy Up Late самого себе сезон 2, епізод 4
2014-2016 Sweet Home Ketteringa ведучий документальний серіал
2015 Josh Майк сезон 1 епізод 4
2015 Drunk History: UK самого себе сезон 1, епізоди 1, 7
2015 Live at the Apollo самого себе сезон 11, епізод 5
2016 We the Jury автор/сценарист непроданий пілотний епізод
2016 Live from the BBC самого себе сезон 1, епізод 3
2016 Stand Up Central самого себе сезон 2 епізод 4
2016–present Sounds Random ведучий
2018 James Acaster: Repertoire самого себе комедійні випуски Netflix
2018 Taskmaster Contestant сезон 7
2018 A1: The Long Road to Edinburgh самого себе документальний
2019–present Hypothetical співведучий з Джошем Віддікомбом
2019 The Great Celebrity Bake Off for SU2C учасник сезон 2
2020–2021 The Big Fat Quiz of the Year самого себе
2020 The Last Leg of the Year самого себе
2020 Cold Lasagne Hate Myself 1999 самого себе комедійний спецвипуск
2021 Попелюшка Джон фільм на Amazon Prime Original
2022 The Island сценарист телесеріал; також виконавчий продюсер
2023 Seize Them! Felix the Ironmonger фільм

Бібліографія[ред. | ред. код]

Рік Назва
2017 James Acaster's Classic Scrapes
2019 Perfect Sound Whatever
2022 James Acaster's Guide to Quitting Social Media: Vol. 1

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Премія Категорія Результат Прим.
2015 Chortle Awards Breakthrough Act Перемога [49]
Best Show Перемога
2016 Chortle Awards Best Show Номінація [50]
2019 Chortle Awards Best Show Перемога [51]
Comedians' Comedian Перемога
2021 Critics' Choice Television Awards Best Comedy Special Номінація [52]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. James Acaster meet James Acaster...the goat: Kettering comedian achieves lifelong ambition thanks to Wicksteed Park | Northamptonshire Telegraph
  2. James Acaster's band 'The Wow! Scenario' - Live from Edinburgh Fringe. 7 травня 2016.
  3. Sweet Home Ketteringa - Episode 4 - Kettering Buccleuch Academy. 12 січня 2015.
  4. Interview: Comedian James Acaster on being original as possible. 16 серпня 2016.
  5. Acaster, James (2017). James Acaster's Classic Scrapes. London: Headline. ISBN 9781472247186.
  6. Interview: James Acaster – The Fix Magazine. Процитовано 20 червня 2020.
  7. The Wow! Scenario Album - James Acaster Official Website. 17 травня 2017.
  8. Comedy CV – the UK's largest collection of comedians biogs and photos. comedycv.co.uk.
  9. Acaster, Helm and Widdicombe – Live at the Voodoo Bar. list.co.uk.
  10. Josie Long and James Acaster and The Pictish Trail (амер.). 26 серпня 2010. Процитовано 7 квітня 2018.
  11. Milton Jones: Lion Whisperer, Gala Theatre, Durham. The Advertiser Series.
  12. Powder Blue Internet Business Solutions. James Acaster. chortle.co.uk.
  13. The Comedy Crawl | 30th April-1st May 2011. 30 березня 2012. Архів оригіналу за 30 March 2012.
  14. BBC Radio 4 – James Acaster's Findings, Pilot Episode: Bread. BBC.
  15. Logan, Brian (17 вересня 2014). James Acaster: Kettering confidential. The Observer. Процитовано 5 липня 2020.
  16. JAMES ACASTER ... Recognise! (England) - Comedy.co.nz - The home of live NZ comedy. Comedians, News, Reviews, Video, Venues. The Classic Comedy Bar and Classic Studio. 13 березня 2014. Архів оригіналу за 13 March 2014. Процитовано 20 червня 2020.
  17. Comedy festival award winners. The New Zealand Herald.
  18. Brian Logan (23 серпня 2014). John Kearns wins the Foster's Edinburgh comedy award 2014. The Guardian.
  19. James Acaster – Represent – Pleasance. The Pleasance. Архів оригіналу за 14 June 2015. Процитовано 18 червня 2015.
  20. Chortle Awards. Chortle. Процитовано 29 березня 2018.
  21. Guide, British Comedy (17 березня 2015). Chortle Awards 2015 winners revealed. British Comedy Guide.
  22. BBC - We The Jury - Media Centre. www.bbc.co.uk.
  23. Guide, British Comedy (16 листопада 2016). James Acaster 2017 tour: The Trelogy - British Comedy Guide. British Comedy Guide.
  24. Acaster, James (19 травня 2017). Repertoire. James Acaster Official Website (брит.). Процитовано 25 лютого 2019.
  25. Solutions, Powder Blue Internet Business. James Acaster's Classic Scrapes : Book reviews 2017 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk.
  26. Books: The Sunday Times Bestsellers, September 3. The Sunday Times. 3 вересня 2017.
  27. Hogan, Michael (1 липня 2018). James Acaster: 'Brexiteers get amazingly angry about my tea joke'. The Guardian.
  28. James Acaster: Repertoire. IMDB.
  29. News: Cornbury Festival Announces Comedy Line-Up. Beyond The Joke. 11 червня 2018.
  30. Off Menu with Ed Gamble and James Acaster on acast. acast.
  31. Off Menu with Ed Gamble and James Acaster podcast review. Evening Standard. 25 січня 2019.
  32. Bennett, Steve. Who won the 2019 Chortle Awards : News 2019 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk. Процитовано 20 червня 2020.
  33. Cox, Will (21 квітня 2019). Britain's James Acaster wins renamed top award at 2019 Melbourne comedy festival. The Guardian. Процитовано 20 червня 2020.
  34. Solutions, Powder Blue Internet Business. Who have the Edinburgh Comedy Awards panel overlooked, up to now? : Features 2018 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk.
  35. Logan, Brian (31 жовтня 2018). James Acaster review – a comedy genius at the peak of his powers. The Guardian. Процитовано 20 червня 2020.
  36. Solutions, Powder Blue Internet Business. Who won the 2019 Chortle Awards : Features 2019 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk.
  37. Chandler, Mark (22 лютого 2019). Comedian James Acaster's second book goes to Headline. The Bookseller. Процитовано 18 квітня 2019.
  38. James Acaster to publish book about obsessive music challenge. British Comedy Guide. 22 лютого 2019. Процитовано 18 квітня 2019.
  39. Perfect Sound Whatever, by James Acaster : Book reviews 2019 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk (англ.). Процитовано 3 жовтня 2019.
  40. Solutions, Powder Blue Internet Business. James Acaster wins Melbourne festival award : News 2019 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk.
  41. Bennett, Steve. New BBC podcast for James Acaster : News 2020 : Chortle : The UK Comedy Guide. www.chortle.co.uk (англ.). Процитовано 23 лютого 2020.
  42. Renae, Kirstie (30 червня 2021). From Camila Cabello to Billy Porter, here's the cast of the new 'Cinderella' remake, so far. Business Insider. Процитовано 5 липня 2021.
  43. Palmieri, Lea (10 березня 2021). ‘James Acaster: Cold Lasagne Hate Myself 1999’. Decider (амер.). Процитовано 4 серпня 2022.
  44. Television Nominations Announced for the 27th Annual Critics Choice Awards (амер.). 6 грудня 2021. Процитовано 4 серпня 2022.
  45. а б Rose Matefeo's ex boyfriend opens up about being dumped for Mr Bean. stuff.co.nz (англ.). 5 березня 2019. Процитовано 2 січня 2021.
  46. Mr Bean leaves wife of 24 years for younger woman. 11 листопада 2015.
  47. Spy: Rose Matafeo leaving NZ to join British boyfriend.
  48. BBC Sounds - James Acaster's Perfect Sounds - James Acaster and the Healing Powers of Music for Mental Health. BBC (брит.). Процитовано 14 квітня 2022.
  49. Chortle awards 2015: Watch the highlights. Chortle. Процитовано 14 грудня 2021.
  50. Chortle Award 2016 winners named. Chortle. Процитовано 14 грудня 2021.
  51. Who won the 2019 Chortle Awards. Chortle. Процитовано 14 грудня 2021.
  52. Television Nominations Announced for the 27th Annual Critics Choice Awards. Critics Choice Association. Процитовано 14 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]