Джек Раян (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джек Раян (англ. Jack Ryan)
Автор Том Кленсі
Виконавець Алек Болдвін
Гаррісон Форд
Бен Аффлек
Кріс Пайн
Джон Кразінські
Інформація
Стать чоловіча
Родичі Батько: Еммет Вільям Раян, детектив (помер)
Матір: Кетрін Берк Раян (померла)
Дружина: Керолайн «Кеті» Мюллер-Раян
Діти: Олівія Барбара «Саллі» Раян
Джон Патрік «Джек» Раян-молодший
Кетлін «Кеті» Раян
Кайл Денієль Раян

Джек Раян (англ. Jack Ryan) — вигаданий персонаж, який з'являється в романі Тома Кленсі «Полювання за Червоним Жовтнем» 1984 року і стає постійним героєм пригодницьких і шпигунських романів Тома Кленсі впродовж майже 30 років. Після смерті Тома Кленсі 2013 року група авторів (Марк Грені, Грант Блеквуд, Майк Мейдн і Марк Кемерон) продовжує за згодою нащадків Кленсі використання персонажа у нових романах.

Вигадана біографія[ред. | ред. код]

Джек Раян, син детектива і медсестри, уродженець Балтимору, був молодшим лейтенантом, морпіхом США. Під час військових навчань отримав травму спину і залишив службу, ставши брокером балтиморського відділення інвестиційної компанії. Успішна робота Раяна привертає увагу одного зі старших віцепрезидентів інвесткомпанії Джо Мюллера, під час зустрічі з яким Джек Раян знайомиться з його дочкою Керолайн «Кеті» Мюллер, майбутньою дружиною Джека.

Через чотири роки Раян вступає до Джорджтаунського університету, де отримує науковий ступінь доктора історії. Він починає працювати професором Військово-морської Академії США. Через деякий час Джека залучають до роботи в ЦРУ. Його використовують як аналітика, потім польового агента і, врешті, заступника директора ЦРУ. Після завершення роботи в ЦРУ Джек Раян працював радником з питань національної безпеки і віцепрезидентом США, а потім два терміни Президентом США.

Кіноадаптації[ред. | ред. код]

Знято п'ять фільмів на основі романів Тома Кленсі.

Телебачення[ред. | ред. код]

2018 року відбулася прем'єра телесеріалу «Джек Раян», який наприкінці 2022 року продовжений на четвертий сезон. Роль Джека Раяна виконує Джон Кразінські.

Посилання[ред. | ред. код]