Джон Бакон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Бакон
англ. John Bacon

Батько Темза — скульптура Джона Бакона
Народився 24 листопада 1740(1740-11-24)
Саутварк[d], Саутерк
Помер 4 вересня 1799(1799-09-04) (58 років)
Лондон, Королівство Велика Британія[1]
Громадянство Велика Британія Велика Британія

Джон Бакон (англ. John Bacon; 24 листопада 1740, Саутварк — 4 вересня 1799, Лондон) — британський скульптор, вважається засновником британської школи скульптури. Батько його, Томас Бакон — кравець з Саутварка.

Біографія[ред. | ред. код]

В 14 років Джона Бакона було віддано на порцеляновий завод м. Крісіса в Ламбеті для навчання, де на перших порах його змушували розфарбовувати різні маленькі китайські прикраси, але, помітивши його спритність, підвищили в посаді до головного формувальника. Працюючи на порцеляновому заводі, Бакон мав можливість бачити багато моделей знаменитих скульпторів, які надсилалися на завод для випалювання. Спостереження за цими творами й було основним поштовхом до розвитку його скульптурних здібностей. На перших порах він прагнув наслідувати великих скульпторів й досягнув в цьому значних успіхів — невеличка фігура, яку він надіслав в 1758 р. до товариства заохочення мистецтв, отримала премію. Найвищі премії цього товариства присуджувались Джону Бакону дев'ять разів за період з 1763 по 1776 рік. Ще під час свого навчання Бакон поліпшив спосіб виготовлення статуй зі штучного каменю — вміння, яке надалі довів до досконалості.

До 1763 року Бакон працював над мармуром і в цей час придумав спосіб формування моделі з мармуру, за допомогою винайденого ним інструменту, який використовується скульпторами Англії й до наших днів. У 1769 році Бекон отримав першу золоту медаль від Королівської академії, а в наступному році був зарахований до неї. Невдовзі, він створив статую Марса, яка принесла йому гучну славу; після цього він отримав замовлення на бюст Георга III, що призначався для коледжу Крайст Черч в Оксфорді. Цією роботою Бекон здобув собі ласку короля, яку не втрачав до самої своєї смерті. Величезний успіх Бакона викликав заздрість інших скульпторів, які стали докоряти йому в незнанні класичного стилю. Ці несправедливі нападки блискуче були спростовані ним, коли з'явилася чудова голова Юпітера Танаіского та багато інших алегоричних фігур, що виконані в строгому класичному стилі.

Помер Джон Бекон на 59 році життя, 4 серпня 1799 року. Численні роботи Бекона прикрашають собор св. Павла в Лондоні, оксфордські коледжі Крайст Черч та Пембрук, собор в Бристолі та Вестмінстерське абатство.

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • «Memoir of the late John Bacon, R. A. by the Rev. Richard Cecil. »(Лонд., 1811, Записки покійного Джона Б.);
  • «Encyclopaedia Britannica» (т. III, 1888 р., стор 218).

Примітки[ред. | ред. код]