Джон Джеймс Джексон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Джеймс Джексон
Загальна інформація
Громадянство  Велика Британія
Народження 11 квітня 1977(1977-04-11) (47 років)
Бішоп-Окленд, Дарем, Велика Британія
Зріст 183 см
Вага 106 кг
Спорт
Країна Велика Британія
Вид спорту бобслей
Завершення виступів 2016
Участь і здобутки
CMNS: Джон Джеймс Джексон у Вікісховищі

Джон Джеймс Джексон (англ. John James Jackson; 11 квітня 1977(19770411), Бішоп-Окленд, Дарем) — британський бобслеїст, пілот боба, виступав за збірну Великої Британії з 2005 до 2016 року. Двічі брав участь у зимових Олімпійських іграх у 2010 та 2014 роках. Багаторазовий переможець національних змагань, чемпіонатів Європи та світу.
Поза спортом є військовослужбовцем Королівської морської піхоти Великої Британії.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У віці 28 років почав професійно займатися бобслеєм. У вересні 2005 року він побував на перегляді початківців і справив хороше враження на тренерів, здобув бронзову медаль на європейському чемпіонаті серед новачків-розганяюючих і через чотири місяці приєднався до другого складу національної збірної, який змагається в основному на Кубку Європи, причому відразу ж став пілотом. Перші значні результати Джексон почав показувати в 2007 році, коли зайняв четверте місце на етапі європейського кубка в італійському Чезане, дебютував на Кубку світу і здобув світову першість в швейцарському Санкт-Моріц, де його четвірка фінішувала дев'ятою.

У наступному сезоні завоював звання чемпіона Великої Британії, як в двійках, так і четвірках. На чемпіонаті світу 2008 року в німецькому Альтенберзі був тринадцятим у складі чотиримісних екіпажів і четвертим в командних змаганнях з бобслею і скелетону. Рік по тому на світовій першості в американському Лейк-Плейсіді виступив трохи гірше, посівши серед двомісних екіпажів лише двадцять друге місце і серед чотиримісних лише сімнадцятим. Завдяки низці вдалих виступів удостоївся права захищати честь країни на зимових Олімпійських іграх 2010 року у Ванкувері. У програмі двомісних екіпажів його двійка була дискваліфікована, зате в четвірках, фінішував сімнадцятим.

На етапах Кубка Європи в 2011 році Джексон тричі потрапляв до числа призерів, виграв в тому числі дві бронзові медалі і одну золоту (чого раніше не вдавалося зробити жодному британцеві)[1], тоді як на світовій першості в Кьонігсзеє його двійка фінішувала двадцятою. На чемпіонаті світу 2012 року в Лейк-Плесіді в заліку двійок під час третьої спроби зазнав аварії і не зміг фінішувати, при цьому в четвірках закрив десятку найсильніших, а зі змішаною командою розташувався на сьомій позиції.

У 2016 році заявив про завершення своєї професійної кар'єри.[2]

Кар'єра професійного бобслеїста згодом змусила Джона покинути спецназ королівської морської піхоти, проте службу в армії він все-таки продовжив, ставши військовим інструктором з фізичної підготовки — на даний момент має звання сержанта. Одружений з бобслеїскою Полою Вокер, яка теж служить у збройних силах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Claire Howe. (25 січня 2011). Record medal haul for British Bobsleighers is St. Moritz (англ.). ljvsm.com. Архів оригіналу за 9 березня 2012. Процитовано 08 грудня 2017.
  2. Former Wiltshire Olympian John Jackson retires from bobsleigh after hugely successful career. Gazette and Herald. 10 червня 2016. Архів оригіналу за 10 травня 2017. Процитовано 08 грудня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]