Дмитро Стягайло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Стягайло
Народився невідомо
Помер після 1759
Громадянство Військо Запорозьке
Діяльність військовик
Посада полковник
Попередник Йосип Ковалевський
Наступник Михайло Довбня
Конфесія православ'я

Дмитро Стягайло (*д/н —після 1759) — український військовий діяч, полковник Війська Запорозького.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце і дату народження немає відомостей. Належав до Величківського куреню. 11 травня 1754 року призначено полковником Інгульської паланки. Проводив розвідки і складає реєстр збитків, заподіяних ногайцями козакам. Водночас за наказом кошового отамана Якима Ігнатовича боровся проти гайдамацьких загонів.

У 1756 році призначається полковником Кальміуської паланки. Отримує суворий наказ від кошового отамана Григорія Лантуха боротися із злодіями. У 1757 році Дмитро Стягайло у складі депутації козаків їде до Санкт-Петербургу за жалуванням.

28 квітня 1758 року призначається полковником Бугогардівської паланки. Одержує інструкцію з Коша про знищення гайдамаків на Мигійському острові. Для цього формує спеціальний загін. Того ж року посилає кошовому отаману Григорію Лантуху донесення про зруйнування гардівської церкви ногайськими татарами під час від'їзду його на Громоклію для пошуків гайдамаків. Він також повідомляє про будівництво м Оріль над річкою Синюхою та про необхідність заміщення церковного причту при Бугогардівській церкві. Залишався на посаді до 1759 року включно. Про подальшу діяльність відомості відсутні.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Реестр Запорожского войска 1756 года (рос.)
  • Архів Коша Нової Запорозької Січі: Опис справ. — К.: Наукова думка, 1994. — С. 33-34, 40, 48.
  • Архів Коша Нової Запорозької Січі: Корпус документів. — Т. 3. — С. 440—442.
  • Дідик С. С. Взаємини запорізького і новослобідського козацтва (1753—1764 рр.) // Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету. — Запоріжжя: Просвіта, 2009. — Вип. XXVI. — С. 213—219.