Дмитро Стягайло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Стягайло
Народивсяневідомо
Померпісля 1759
Громадянство Військо Запорозьке
Діяльністьвійськовик
Посадаполковник
ПопередникЙосип Ковалевський
НаступникМихайло Довбня
Конфесіяправослав'я

Дмитро Стягайло (*д/н —після 1759) — український військовий діяч, полковник Війська Запорозького.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Про місце і дату народження немає відомостей. Належав до Величківського куреню. 11 травня 1754 року призначено полковником Інгульської паланки. Проводив розвідки і складає реєстр збитків, заподіяних ногайцями козакам. Водночас за наказом кошового отамана Якима Ігнатовича боровся проти гайдамацьких загонів.

У 1756 році призначається полковником Кальміуської паланки. Отримує суворий наказ від кошового отамана Григорія Лантуха боротися із злодіями. У 1757 році Дмитро Стягайло у складі депутації козаків їде до Санкт-Петербургу за жалуванням.

28 квітня 1758 року призначається полковником Бугогардівської паланки. Одержує інструкцію з Коша про знищення гайдамаків на Мигійському острові. Для цього формує спеціальний загін. Того ж року посилає кошовому отаману Григорію Лантуху донесення про зруйнування гардівської церкви ногайськими татарами під час від'їзду його на Громоклію для пошуків гайдамаків. Він також повідомляє про будівництво м Оріль над річкою Синюхою та про необхідність заміщення церковного причту при Бугогардівській церкві. Залишався на посаді до 1759 року включно. Про подальшу діяльність відомості відсутні.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Реестр Запорожского войска 1756 года (рос.)
  • Архів Коша Нової Запорозької Січі: Опис справ. — К.: Наукова думка, 1994. — С. 33-34, 40, 48.
  • Архів Коша Нової Запорозької Січі: Корпус документів. — Т. 3. — С. 440—442.
  • Дідик С. С. Взаємини запорізького і новослобідського козацтва (1753—1764 рр.) // Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету. — Запоріжжя: Просвіта, 2009. — Вип. XXVI. — С. 213—219.