Довідка:Ознайомлення з редагуванням у Візуальному редакторі/5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Запуск редактора
Як запустити режим редагування


Панель інструментів
Які інструменти доступні


Внутрішні посилання
Пов'язуйте сторінки між собою


Публікація змін
Станьте частиною спільноти редакторів


Створення нових статей
Як створити сторінку з нуля


Підсумок
Огляд того, чого Ви навчились




Вікіпедія має вже 1323389 статей, тож чимало часу Ви, ймовірно, працюватимете над оновленням чи покращенням вже наявних статей. Однак іноді у Вас може виникнути бажання створити нову статтю! Щоб зробити це, слід брати до уваги три критерії:

Значущість

Чи є тема статті значущою? Для того, щоб статтю можна було додати до Вікіпедії, її тема має бути достатньо важливою. У разі біографій це означає, що про описувану особу має бути значна кількість згадок у незалежних надійних джерелах, скажімо, в газетах.

Надійні джерела

Чи є якісь надійні та перевірні джерела, якими можна було б підкріпити важливі твердження у статті? Перед тим як починати написання статті, найкраще спершу зібрати набір незалежних, надійних, перевірних джерел, які в цій статті можна буде використати як примітки до окремих тверджень, які вказували б на джерело інформації. Це потрібно для того, щоб читачі могли переконатись, що вміст статті Вікіпедії є точним і достовірним.

Конфлікт інтересів

Чи є у Вас якийсь конфлікт інтересів? Краще уникати написання статей про самих себе чи про компанії або людей, на яких Ви працюєте, адже в таких випадках дуже важко уникнути упереджень і викласти інформацію з нейтральної точки зору. Навіть якщо Ви не можете написати статтю самостійно, Ви завжди можете подати запит на цю статтю, щоб її створив хтось інший. І якщо знайдеться такий волонтер, Ви можете допомогти, навівши відповідні надійні джерела для використання у статті.

Де створити нову сторінку

Зазвичай найкраще створювати нову статтю у формі чернетки (в особистому просторі користувача, доступно лише для зареєстрованих користувачів). Це дає Вам змогу писати й виправляти свою статтю протягом тривалого часу, практично без втручання від інших редакторів, перш ніж така стаття потрапить в основний простір.

Майстер статей

Майстер створення статей проведе Вас через кроки, необхідні для створення нової статті або у своєму особистому просторі користувача (Вам треба зареєструватись, щоб мати змогу користуватись цією функцією), або й одразу в основному просторі Вікіпедії.