Домофон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панель відеодомофона перед входом

Домофон (англ. doorphone) — електронний переговорний пристрій, що служить для забезпечення безпеки житлових і робочих приміщень. Домофон дозволяє людині, що знаходиться усередині будівлі, без безпосереднього контакту з особою, що бажає потрапити всередину приміщення, перегородити або поговорити або дозволити доступ всередину.

Основні види домофонів[ред. | ред. код]

За кількістю абонентів домофони поділяються на малоабонентські (встановлюються, як правило, перед в'їзними воротами до приватного будинку) і багатоабонентські (найчастіше ставляться на під'їздах багатоквартирних будинків).

Багатоабонентські домофони поділяють за принципом адресації на координатно-матричні і цифрові.

Домофони також поділяються на відеодомофони і аудіодомофони. (Частіше у аудіодомофонах стоїть звукова клавіатура). Відеодомофони крім голосового зв'язку дозволяють бачити співбесідника, що частково допомагає зрозуміти, чи не говорить він з примусу.

Основними способами відкриття дверей через домофон є використання ключа, відкриття зсередини приміщення або за допомогою коду.[1]

Основні складові частини домофонів[ред. | ред. код]

Переговорний пристрій аудіодомофона.

  • Панель виклику — розташовується перед входом в приміщення, на двері або поруч з нею. З її допомогою людина, що бажає потрапити всередину об'єкта, зв'язується з тими, хто знаходиться всередині будівлі. Зазвичай виготовляється антивандальним. Може містити:
    • кнопки цифрового набору,
    • підсвічування клавіатури,
    • приховану відеокамеру спостереження,
    • зчитувач контактного ключа або смарт-карти.
  • Комутатор — комутує сигнал на квартири, перемикаючи сигнал на переговорні пристрої в залежності від набраного номера. Присутній зазвичай в багатоквартирних домофонах, буває вбудований в панель виклику, працює за принципом телефону. З його допомогою відвідувач, що бажає потрапити всередину, може представитися і повідомити про мету свого візиту.
  • Абонентський пристрій — апарат, за допомогою якого люди, що знаходяться всередині, можуть запитати, ким є відвідувач, а також про мету його візиту — якщо ця людина їм незнайома. За допомогою кнопки відкриття можна відкрити замок дверей, якщо на дверях встановлений електричний замок. На пристрої може розташовуватися екран, з'єднаний з камерою спостереження, через який можна розглянути відвідувача.
  • Замикаючий пристрій. Сучасні домофони зазвичай забезпечують зв'язок з електричним замком,[2] хоча замок не є складовою частиною домофона, а тільки виконує команду відкриття дверей. Можливі варіанти замка:
    • Електромеханічний замок — являє собою засув, що висувається за допомогою електромагніту або електродвигуна.
    • Електромагнітний замок — електромагніт, утримує двері. У разі відключення електрики замок стає в положення «відкрито».
Переваги в порівнянні з механічними замками: велика надійність і простота виготовлення через відсутність рухомих частин.
Недоліки: можливість несанкціоновано відкрити двері при додатку порівняно невеликого зовнішнього зусилля. Замок легко вивести з ладу, підклавши чужорідний предмет між магнітом і відповідною пластиною. Проконтролювати щільне тяжіння двері можуть замки, оснащені датчиком магнітного потоку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Как открыть домофон без ключа (ru-RU) . 3 жовтня 2018. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 9 грудня 2018.
  2. Особливості підключення домофонів. Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 2 вересня 2021.