Дондурма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дондурма
Походження  Туреччина
Необхідні компоненти молоко, мастика, Салеп і цукор

Дондурма (тур. Dondurmaзаморожування) — традиційне турецьке морозиво. Дондурма зазвичай включає молоко, цукор, салеп та мастику. Вважається, що походить з регіону Кахраманмараш і тому відоме як «марашське морозиво»[1].

Опис[ред. | ред. код]

Дві якості відрізняють турецьке морозиво: текстура і стійкість до плавлення. Включення загусника салепа, борошна з кореня фіолетової орхідеї, і мастики, смоли, що надає можливість жувати. Регіон Кахраманмараш відомий своїм різновидом цього морозива, яке містить значно більше, ніж зазвичай салепа; тверде і в'язке, його іноді їдять з ножем і виделкою.

Споживання та культура[ред. | ред. код]

Дондурма зазвичай продається з возиків вуличних торговців і у вітринах магазинів, де суміш регулярно місять за допомогою палиці з довгою ручкою, щоб тримати його придатним до споживання. Торговці часто дражнять клієнтів подаючи морозиво на паличці, а потім забираючи морозиво обертаючи його навколо палиці, перш ніж, нарешті дати його замовнику. Це іноді призводить до непорозуміння у клієнтів незнайомих з такою розвагою.

У 2010 середня норма споживання морозива в Туреччині складала 2,8 літрів на людину в рік[2] (у порівнянні з США у 18,3 літрів на людину в 2007 році, і лідером світового споживання- Новою Зеландією у 22-23 літрів в 2006 році[3]). 

Деякі турки переконані, що холодні продукти, такі як морозиво, викликають хвороби — такі як ангіни та застуди; вважається, що споживання теплої рідини, під час споживання морозива протидіятиме цьому.

Популярність дондурми викликала зниження популяції диких орхідей у регіоні і призвела до заборони на експорт салепа[4]

Дондурма також споживається у Греції, особливо на півночі країни, де вона називається «Dudurmas» або «Kaimaki».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Naver Kowledgeins, «Turkey Ice-cream.» Naver. 2004, February 8th. 24 April 2008
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 березня 2013. Процитовано 5 червня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 5 червня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Ice cream threatens Turkey's flowers. BBC News. 5 August 2003. Архів оригіналу за 13 лютого 2008. Процитовано 1 May 2010.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]