Німецький жорсткошерстий лягавий собака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дратхаар)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Німецький жорсткошерстий лягавий пес
Походження Німеччина
Характеристики
Зріст Пси — 61-66 см
Суки — 57-64 см
Вага Пси: 28-35 кг
Суки: 28–35 кг
Класифікація МКФ:
FCI 98
Стандарти породи
FCI [Лягаві стандарт]
Пес свійський (Canis lupus familiaris)

Німецький жорсткошерстий лягавий пес[1] (англ. German wire-haired pointing dog) — мисливський пес, популярний і як домашній улюбленець. Друга, неофіційна назва цієї породи Німецький дратгар (нім. Deutsch drathaar), або скорочено дратгар. Відмітна особливість цієї породи — надзвичайно жорстка, навіть щетиниста шерсть. «Дратгар» перекладається з німецької як «дротяна шерсть». Саме ця груба, але практична шуба зробила дратгарів незамінними помічниками й досить поширеними мисливськими псами. Дратгар може працювати у будь-яку негоду, бо він чудово захищений від вологи щільним підшерстям, а головне, жорстка шерсть дозволяє йому уникати травм від колючого чагарнику і гілок.

Опис[ред. | ред. код]

Цей пес відрізняється жорсткою та грубою, досить щільно прилеглою шерстю, а борода, вуса і брови роблять його дещо схожим на дідуся. М'язи добре розвинені й ніколи не приховані шерстю. Голова помірно довга. Довжина корпусу ледве перевищує висоту в загривку, спина пряма, груди глибокі й об'ємні. Висота в загривку 61-66 см, вага 27-32 кг Забарвлення суцільне, червонувато-коричневе або у поєднанні з білим, буває також чорний з білим або трибарвний (хоча Американський клуб собаківництва відносить їх до недоліків).

Історія. Порода визнана в Німеччині в 1870 р., тому її слід відносити до молодих. Європейським мисливцям завжди хотілося мати пса, що поєднує якості лягавою і ретривера. Створення німецьких лягавих проходило в умовах жорсткої конкуренції. Вони виведені, по суті, з одного вихідного поголів'я, але завдяки зусиллям заводчиків придбали лише їм властиві індивідуальні якості. У ряді предків дратгара — англійський пойнтер, пудель і фоксгаунди. Мисливські таланти, гострий розум, розважливий характер і багато інших позитивних рис знайшли вдале поєднання в цьому прекрасному собаці.

Порода визнана FCI, АКС, UKC, KcgB, СЬКС.

Характеристика[ред. | ред. код]

Груба жорстка шерсть додає дратгару індивідуальності, його господарі в захваті від цього. Це дуже активний пес, йому необхідні великі фізичні навантаження. Його мисливські якості відмінні. Він, поза сумнівом, підкорить ваше серце своєю відвагою і відданістю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Німецький жорсткошерстий лягавий собака: офіційний стандарт породи (PDF). Міжнародна Кінологічна Федерація (ENG) .

Джерело[ред. | ред. код]

  • Е. де Прісько, Дж. Б.Джонсон. «Малий атлас порід псів».