Дім європейської історії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дім європейської історії

50°50′18″ пн. ш. 4°22′48″ сх. д. / 50.83833° пн. ш. 4.38000° сх. д. / 50.83833; 4.38000Координати: 50°50′18″ пн. ш. 4°22′48″ сх. д. / 50.83833° пн. ш. 4.38000° сх. д. / 50.83833; 4.38000
Країна Бельгія
Розташування B-1000 Брюсель, Брюссельський столичний регіон
Архітектор Atelier Chaix & Morel et Associés
Відкриття 6 травня 2017
Площа приміщень 8000 квадратний метр

Дім європейської історії. Карта розташування: Бельгія
Дім європейської історії
Дім європейської історії
Дім європейської історії (Бельгія)
Мапа
historia-europa.ep.eu

CMNS: Дім європейської історії у Вікісховищі

Дім європейської історії — історичний музей і культурна установа в Брюсселі (Бельгія), присвячений новітній історії європейського континенту та процесу європейської інтеграції. Він відчинив свої двері 6 травня 2017 року за ініціативи Європейського парламенту.

Музей пропонує ознайомитися з унікальним поглядом на історію континенту. Експозиції засновані на транснаціональному підході до головних подій та явищ, що впродовж століть об’єднували й розділяли європейців, а також до різноманітної спадщини й різних трактувань історії. У музеї можна дізнатися більше про минуле Європи. Він також спонукає відвідувача критично осмислювати сучасність, щоб долучитися до творення майбутнього.

Дім європейської історії працює сім днів на тиждень. Вхід безкоштовний. У музеї можна ознайомитися з інформацією 24 мовами на інтерактивних планшетах. Водночас екскурсії проводять французькою, нідерландською, німецькою та англійською. Для родин із дітьми було створено спеціальні ознайомчі відділи й маршрути відвідування.

Історія заснування[ред. | ред. код]

13 лютого 2007 року колишній Голова Європейського парламенту Ганс-Герт Петтерінг у своїй вступній промові запропонував створити музей, присвячений європейській історії. Однією з ключових цілей проєкту було «надати можливість європейцям усіх поколінь дізнатися більше про свою власну історію і в такий спосіб зробити внесок у краще розуміння розвитку Європи сьогодні й в майбутньому».

У жовтні 2008 року експертний комітет на чолі з Головою Дому історії Федеральної Республіки Німеччина професором Гансом Вальтером Хюттером презентував доповідь під назвою «Концептуальний фундамент Дому європейської історії», в якій були закладені основи загальної концепції проєкту, окреслений зміст та організаційна структура.

Президент Європейського парламенту Ганс-Герт Поттерінг запропонував ідею створення музею в 2007 році.

Керівництво[ред. | ред. код]

Керівні органи: Піклувальна рада та Академічний комітет виконують, відповідно, наглядову й консультативну функцію стосовно проєкту. Директорка музею — д-р. Констанце Ітзель.

Піклувальна рада: виконує нагляд та ухвалює рішення з фундаментальних питань щодо проєкту. Її очолює колишній Голова Європейського парламенту д-р. Ганс-Герт Петтерінг.

Академічний комітет: Голова Комітету — історик, проф. д-р. Олівер Ратколб. До його складу входять професори університетів та експерти з всесвітньо відомих музеїв. Комітет консультує Відділ академічних проєктів Дому європейської історії з усіх історичних та музейних питань.

Постійна експозиція[ред. | ред. код]

У Домі європейської історії під постійну виставку відведено чотири поверхи: в галереях присутні експонати й мультимедійні ресурси, що спонукають відвідувачів зануритися в життя континенту впродовж XIX й XX століть. Постійна експозиція охоплює політичну, економічну, соціальну й культурну історію Європи в хронологічному порядку за темами.

Тимчасові експозиції[ред. | ред. код]

План заходів Дому європейської історії також передбачає проведення щорічних тимчасових виставок, присвячених спеціальним темам або ширшому аналізу певних історичних періодів, представлених у постійній експозиції. Урізноманітнений та інноваційний підходи до вибору експонатів та інформаційного наповнення приваблюють різну аудиторію. Так само як і постійні експозиції, тимчасові виставки спираються на транснаціональний та міжгалузевий підходи. Вони доступні чотирма мовами: англійською, французькою, німецькою й нідерландською. Програма тимчасових експозицій:

Віртуальні експозиції[ред. | ред. код]

Одним із завдань музею є бути доступним для публіки з усіх куточків континенту й надати нові засоби, щоб ознайомитися з транснаціональною історією. З цією метою була створена низка цифрових матеріалів:

Просвітницька діяльність і заходи[ред. | ред. код]

Музей проводить просвітницьку діяльність за транс’європейським підходом, щоб дослідити історичну пам’ять, різноманітний досвід та спільні точки дотику народів Європи. Для навчальних груп доступні освітні матеріали безпосередньо в музеї й 24 мовами в інтернеті, що адаптовані до використання в очній формі навчання. Школам пропонують спеціально розроблені екскурсії та семінари англійською, французькою, німецькою й нідерландською.

До щорічної програми заходів входять дебати, конференції, семінари, концерти й покази фільмів. Видатні особи проводять лекції, як-от Енн Епплбом, Тімоті Гартон Еш, Іван Крастев, Тімоті Снайдер, Джей Вінтер та Норман Дейвіс.

Співпраця[ред. | ред. код]

Дім європейської історії є учасником різноманітних музейних та культурних асоціацій на національному й міжнародному рівнях, як-от Міжнародної ради музеїв (МРМ), Мережі європейських музейних організацій (NEMO) та Брюссельської ради музеїв. До того ж Дім проводить комунікаційну діяльність з різноманітними групами в Брюсселі й регіоні, а також співпрацює з музеями, університетами й представниками громадянського суспільства по всій Європі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Додаткові матеріали[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]