Діокл (історик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діокл
Народився 4 століття до н. е.
Скопелос, Skopelos Municipalityd, Sporades Regional Unitd, Регіон Фессалія, Децентралізована адміністрація Фессалії та Центральної Греціїd, Греція
Помер 3 століття до н. е.
Діяльність історик, письменник
Знання мов давньогрецька

Діокл з Пепаретуса (дав.-гр. Διοκλῆς ὁ Πεπάρηθος; наприкінці IV століття до н. е. — початок III століття до н. е.) — давньогрецький історик з Пепаретуса (сьогодні це острів Скопелос).

Його твори на сьогодні втрачені, вони були присвячені історії Персії та Давнього Риму. Квінт Фабій Піктор та Плутарх у своїх історичних творах віддавали йому данину. Вони використовували твори Діокла як джерело для своїх історій раннього Риму, його традицій та давньогрецьких зв'язків. Власні джерела самого Діокла невідомі. Ймовірно, він мав доступ до найраніших римських джерел і традицій, які піддав інтерпретаціям та інтерполяціям з давньогрецької точки зору. Відомо, що Діокл багато мандрував, був стриманим і невибагливим. Є навіть таке свідчення, що Діокл «пив холодну воду до дня своєї смерті».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Arnoldo Momigliano, The classical foundations of modern historiography, University Presses of California, Columbia and Princeton, 1990, p101. (англ.)
  • Andrew Feldherr (ed.), The Cambridge Companion to the Roman Historians, Cambridge University Press, 2009, pp. 78-81. (англ.)