Евагор II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Евагор II
дав.-гр. Εὐαγόρας
Народився невідомо
Помер 346/342 до н.е.
Саламін
·страта
Країна Саламін
Національність грек
Діяльність монарх
Титул цар Саламіну
Посада king of Salamis of Cyprusd і сатрап
Термін 362/359—351 роки до н. е.
Попередник Нікокл I
Наступник Пнітагор II
Рід Тевкриди
Батько Нікокл I
Родичі Пнітагор II

Евагор II (*Ευαγόρας Β΄, д/н — 346 до н. е./342 до н. е.) — цар Саламіну в 362/359—351 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Тевкридів. Син Нікокла, царя Саламіну. Після поразки Великого повстання сатрапів, до яких долучився батько, евагор вирішив придбати прихильність перського царя, влаштувавши заколот проти Нікокла. Останній загинув, а Евагор II став царем Кіпру. Продовжив фінансову політику батько: став випускати золоті, срібні та бронзові монети. На золотих статерах наказав зобразити лева, що пожирає здобич (на аверсі) і Афродиту з короною (на реверсі). Срібні монети являли собоюдідрахми, а бронзові — оболи й гемідрахми.

Втім його проперська позиція та здирництво викликала загальне невдоволення, внаслідок якого царя було повалено. Трон перейшов до внучатого небожа Пнітагора II. Евагор втік до двору царя Артаксеркса III. 350 року до н. е. брав участь у придушенні повстання фінікійських міст.

349 року до н. е. перський цар царів зробив Евагора царем Тіра (його повноваження були обмежені, фактично був сатрапом). У 347 або 345 році до н.е. призначається також царем Сідона. На цих посадах сумлінно збирав податки й мита для царя. Водночас як грек презирливо ставився на фінікійських звичаїв. Це викликало загальне обурення, внаслідок якого Евагор вимушений був у 346 (за іншими відомостями — 342) році до н. е. тікати. Він таємно прибув до Саламіна з надією повернути трон, проте його було викрито, засуджено й страчено. Царем тіра перси поставили Азімілку, Сідона — Абдаштарта II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Peter Högemann: Euagoras 2. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 4, Metzler, Stuttgart 1998, ISBN 3-476-01474-6, Sp. 202.
  • Markou, E. 2011b: L'or des rois de Chypre. Numismatique et histoire à l'époque classique (Μελετήματα 64), Athens.