Екзостоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Екзостоз
Спеціальність ревматологія
Класифікація та зовнішні ресурси
DiseasesDB 18621
MeSH D005096
CMNS: Exostoses у Вікісховищі

Екзостоз, також відомий як кісткова шпора — це утворення нової кістки на поверхні кістки[1]. Екзостози можуть викликати хронічний біль від легкого до виснажливо сильного, залежно від форми, розміру та розташування ураження. Він найчастіше зустрічається в таких місцях, як ребра, де утворюються невеликі кісткові нарости, але іноді більші нарости можуть рости на таких місцях як; щиколотки, коліна, плечі, лікті та стегна. Дуже рідко вони з'являються на черепі.

Екзостозна хвороба буває солітарного та множинного виду. Обидва типи викликаються різними причинами появи, провокують ускладнення, вражають осіб будь-якого віку. Екзостози іноді за формою нагадують шпори, наприклад п'яткові шпори.

Остеомієліт, інфекція кістки, може залишити прилеглу кістку з утворенням екзостозу. Стопа Шарко, невропатичне ураження стоп, яке спостерігається переважно у діабетиків, також може залишити кісткові шпори, які потім можуть стати симптомами.

Зазвичай вони утворюються на кістках суглобів і можуть рости вгору. Наприклад, якщо на щиколотці утворилася додаткова кістка, вона може прирости до гомілки.

При використанні у фразах «хрящовий екзостоз» або «остеохрящовий екзостоз» цей термін вважається синонімом остеохондроми. Деякі джерела вважають, що ці два терміни означають те саме, навіть без кваліфікаторів, але таке тлумачення не є універсальним.

Остеофіти[ред. | ред. код]

Остеофіти — це кісткові шпори, які розвиваються на краях суглобів у результаті зовнішніх подразників, таких як остеоартрит[2]. Однак їх не завжди можна чітко відрізнити від екзостозів[3].

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Докази існування екзостозів, виявлені в літописі скам'янілостей, вивчають палеопатологи, спеціалісти з давніх хвороб і травм. Повідомлялося про екзостоз у скам'янілих рештках динозаврів кількох видів, включаючи Acrocanthosaurus atokensis, Albertosaurus sarcophagus, Allosaurus fragilis, Gorgosaurus libratus і Poekilopleuron bucklandii[4].

Спадкові множинні екзостози[ред. | ред. код]

Спадкові множинні екзостози (HME), які також називають спадковими множинними остеохондромами (HMO), є станом, який, за оцінками, вражає 1 із 50 000 осіб. У постраждалих людей розвиваються численні доброякісні або неракові пухлини кісток. Кількість і локалізація різняться серед уражених пацієнтів. Більшість людей здається незачепленими при народженні; однак до 12 років у них розвиваються множинні екзостози. Уражені люди зазвичай скаржаться на помітні та впізнавані ущільнення (екзостози) приблизно в області колін і передпліччя. Захворювання зазвичай виникає двосторонньо. Це може призвести до легкого ступеня затримки росту та асиметрії кінцівок. Genu valgum (широко відомий як «стук колін»), вальгус щиколотки, а також викривлення та вкорочення однієї чи обох кісток передпліччя є поширеними проявами[5].

Типи[ред. | ред. код]

  • Щічний екзостоз
  • Голеностоп футболіста (екзот гомілковостопного суглоба)
  • Спадкові множинні екзостози (HME)
  • Піднігтьовий екзостоз
  • Вухо серфера (екзостоз слухового проходу)
  • Torus mandibularis
  • Тор піднебінний
  • П'яткова шпора (п'яткова шпора)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Exostosis" на вебсайті Dorland's Medical Dictionary
  2. Radiography and Radiology. Diagnosis and Management of Lameness in the Horse - E-Book. Elsevier Health Sciences. 2010. с. 171. ISBN 9781437711769.
  3. On Healthy and Diseased Bone, According to the Investigations of Frerichs, Marchand, Nasse, Ragsky, and Simon. The Medico-Chirurgical Review. 40 (79): 87—98. January 1844. PMC 5100073. PMID 29918999.
  4. Theropod paleopathology: a literature survey. Mesozoic Vertebrate Life. Indiana University Press. 2001. с. 337–363.
  5. El-Sobky TA, Samir S, Atiyya AN, Mahmoud S, Aly AS, Soliman R (21 березня 2018). Current paediatric orthopaedic practice in hereditary multiple osteochondromas of the forearm: a systematic review. SICOT-J. 4: 10. doi:10.1051/sicotj/2018002. PMC 5863686. PMID 29565244.