Екологічна справедливість

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екологічна справедливість — це концепція, яка, серед іншого, є складовою зеленої політики, яка наголошує на рівному доступі людей, незалежно від національності, релігії, раси, матеріального статусу чи будь-якого іншого фактора, до якісного, чистого довкілля. Вона також враховує егалітарний доступ до товарів і послуг, які впливають на якість життя, таких як здорове харчування, міська зелень і зони відпочинку, охорона здоров'я та освіта.

Соціальне відчуження часто йде поруч із екологічним відчуженням. Прикладом цьому є низька якість громадського простору у районах, деградованих і забруднених промисловістю, видобутком корисних копалин або марнотратним використанням природних ресурсів. У Західній Європі та Північній Америці поганий доступ до громадського транспорту чи міської зелені особливо поширений у районах, населених, наприклад, етнічними меншинами[1]. Акції за екологічну справедливість (включно з альтерглобалізмом) часто привертають увагу до нерівного доступу корінного населення до прибутків від експлуатації місцевих природних ресурсів транснаціональними компаніями (прикладом є дельта Нігеру)[2].

У публічних дебатах тема екологічної справедливості в основному розглядається партіями Зелених, асоціаціями, що займаються підвищенням кліматичної обізнаності, такими як Шкільний страйк заради клімату, і міжнародними екологічними організаціями, такими як Грінпіс[3] чи Всесвітній фонд дикої природи. У контексті зміни клімату важливим компонентом екологічної справедливості є кліматична справедливість.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Schwarte, Christoph (1 czerwca 2006). Integrating Social Inclusion and Environment (PDF). Grupa Zielonych/Wolnego Sojuszu Europejskiego w Parlamencie Europejskim (англ.). Архів оригіналу (PDF) за 13 березня 2012. Процитовано 24 квітня 2023.
  2. Saage-Maaß, Miriam (8 października 2008). Transnational Corporations on Trial (PDF). Fundacja imienia Heinricha Boella, Berlin (англ.).{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Zielony Instytut: Zielone Miasto Nowej Generacji