Еполетова акула Генрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еполетова акула Генрі
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Воббегонгоподібні (Orectolobiformes)
Родина: Азійські котячі акули (Hemiscyllidae)
Рід: Еполетова акула (Hemiscyllium)
Вид: Еполетова акула Генрі
Hemiscyllium henryi
G. R. Allen & Erdmann, 2008

Посилання
Вікісховище: Hemiscyllium henryi
Віківиди: Hemiscyllium henryi

Еполетова акула Генрі (Hemiscyllium henryi) — акула з роду Еполетова акула родини азійські котячі акули. Отримала свою назву на честь фотографа Волкота Генрі. Інша назва «еполетова акула Тритон-Бей».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 81,5 м. Голова коротка. Морда округла. Очі невеликі, овальної форми. Над очима присутні характерні горбики, на кшталт брів. Під ними присутні великі бризкальця. У ніздрів є маленькі м'ясисті вусики. Зуби маленькі, широкі в основі, з трикутними вістрями. На верхній щелепі є 26-35 зубів, на нижній — 21-32. У неї 5 пар невеликих зябрових щілин, при цьому 4 та 5 розташовані близько одна від одної. Тулуб подовжений, більше половини якого складає хвостове стебло. Грудні та черевні плавці широкі та округлі. Має 2 спинних плавця та анальний. Спинні плавці великі, однакового розміру, розташовані ближчі до хвоста. Анальний плавець невеликий, розташований неподалік хвостового плавця. Хвіст довгий та тонкий. Хвостовий плавець маленький, горизонтальний, нижня лопать нерозвинена.

Забарвлення жовте або бежеве. За грудними плавцями має темні подвоєні плями (складаються з поєднаних 2 плям). По спині та з боків розкиданні численні темні плямочки округлої форми. Має також поперечні слабковиражені сідлоподібні смуги.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється на глибинах від 3 до 30 м. Здатен пересуватися дном за допомогою грудних та черевних плавців. Активна вночі, вдень ховається серед коралів. Живиться морськими червами, личинками, креветками, молюсками, рачками, а також мальками костистих риб. При полюванні застосовує щічний насос.

Це яйцекладна акула. Стосовно процесу парування та розмноження немає відомостей.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля південно-західнго узбережжя о. Нова Гвінея (затока Тритон-Бей — звідси інша назва цієї акули) .

Джерела[ред. | ред. код]

  • Allen & Erdmann (2008). «Two new species of bamboo sharks (Orectolobiformes: Hemiscylliidae) from Western New Guinea». Aqua (Miradolo Terme) 13 (3-4): 93-108.