Ефект імпортних закупівель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефект імпортних закупівель (англ. Effect of import purchases) — показник, що показує зменшення сукупного попиту на вітчизняні товари та послуги, якщо ціни на них будуть вищими, ніж на зарубіжні аналоги.

Опис[ред. | ред. код]

Імпорт і експорт є важливими компонентами сукупних витрат. Зараз нам варто відзначити, що обсяги нашого імпорту і експорту залежать, крім усього іншого, від співвідношення цін у нас і за кордоном. Ефект імпортних закупівель пов'язаний зі станом торгового балансу країни. Він говорить, що при збільшенні рівня цін падає експорт даної країни: товари і послуги там стають дорожчими, а імпортовані товари — щодо дешевше для населення. Отже, збільшується імпорт в країну і падає експорт з неї. З цього випливає, що величина чистого експорту знижується, а обсяг сукупного випуску — падає.

Даний ефект більш відомий як «ефект Манделла-Флемінга», названий так по іменах його авторів: канадця Роберта Манделла і англійського економіста Джона Флемінга.

Вплив на сукупний попит[ред. | ред. код]

Сукупний попит — попит, який пред'являється всіма суб'єктами мікрорівня на всіх товарних ринках. Попит на товари і послуги одночасно є пропозицією грошей. На характер сукупного попиту впливають цінові фактори та нецінові. До цінових належать :

  1. ефект процентної ставки;
  2. ефект реального багатства;
  3. ефект імпортних закупівель.

Ефект імпортних закупівель означає, що при збільшені рівня цін в країні населення буде надавати перевагу імпортним товарам і послугам, а не вітчязняним. Іноземці зменшать свій попит на товари і послуги даної країни через їх подорожчання. Відповідно, відбудеться зменшення експорту і збільшення імпорту.

Якщо ціни на товари усередині країни ростуть, їх експорт стає більш дорогим і проблематичним, разом з тим збільшується попит на більш дешеві імпортні товари. В результаті обсяг чистого експорту зменшиться, як і сукупний попит. Збільшення ж експорту і зниження імпорту будуть сприяти зростанню сукупного попиту.

Ефект імпортних закупівель є ціновим фактором сукупного попиту, який опосередковано реалізує обернену залежність сукупного попиту від ціни. Його вплив на сукупний попит відтворюється на графіку з допомогою руху економіки вздовж нерухомої кривої сукупного попиту.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т. 1. / Редкол.: …С. В. Мочерний (відп. ред.) та ін. — К.: Видавничий центр «Академія», 2000. — 864 с.
  2. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т. 1. / Редкол.: …С. В. Мочерний (відп. ред.) та ін. — К.: Видавничий центр «Академія», 2000. — 420 с.

Посилання[ред. | ред. код]