Жаба мармурова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жаба мармурова
Жаба мармурова
Жаба мармурова
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Лопатоносі жаби
Рід: Лопатоноса жаба
Вид: Жаба мармурова
Hemisus marmoratus
Peters, 1854
Синоніми
Engystoma marmoratum
Kakophrynus sudanensis
Посилання
Вікісховище: Hemisus marmoratus
Віківиди: Hemisus marmoratus
EOL: 1048204
ITIS: 662340
МСОП: 55281
NCBI: 83971

Жаба мармурова (Hemisus marmoratus) — вид земноводних з роду Лопатоноса жаба родини Лопатоносі жаби.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 3—4 см. Голова невелика із загостреною мордою. Невеликі очі мають вертикальні зіниці. барабанна перетинка не помітна. Тулуб пухкий. Кінцівки короткі, але міцні. Присутній великий п'ятковий горб. У самців є горловий резонатор.

Забарвлення спини сіро-буре з темним мармуровим малюнком. Горло, боки і задня сторона стегна зеленувато-жовтого кольору. Черево — біле. Горловий резонатор самця під час шлюбного періоду стає темно-фіолетовим.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє савани, рідколісся, зрошувальні землі. Зустрічається на висоті до 1800 м над рівнем моря. Як й інші представники її роду добре риє нори та ходи, де перебуває значний проміжок часу. Вночі полює на мурах, термітів та хробаків.

Розмноження відбувається наприкінці сухого сезону. Самиця відкладає у підземні тунелі 88—242 яйця. Ця амфібія цікава в тому відношенні, що самиця, зарившись у землю, прикриває власним тілом яйця, з яких дитинчата виходять у вигляді добре розвинених пуголовків. Вони з'являються через тиждень після відкладання яєць. В цей час починаються дощі, й пуголовки потрапляють у водне середовище. Тут за ними піклується самець. Метаморфоз триває 3—4 тижні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від Сенегалу й Гамбії до Еритреї, південного Сомалі й Ефіопії (на сході) і до Анголи, Ботсвани та Намібії (на півдні).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roedel, M. O. (2000). Herpetofauna of West Africa, Vol. I. Amphibians of the West African Savanna. Edition Chimaira, Frankfurt, Germany.