Житлові будинки товариства «Новий побут» (Ростов-на-Дону)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Житлові будинки товариства «Новий побут» (рос. Жилые дома товарищества «Новый быт»)  — будинки, які займають частину кварталу між вул. Суворова, пр. Ворошиловським і Соколова Кіровському районі міста Ростова-на-Дону. Є пам'ятником архітектури[1] кінця 1920 років.

Історія і опис

[ред. | ред. код]

Перші багатоповерхові кооперативні будинки товариства «Новий побут» Ростові-на-Дону побудовані в 1928 році за проектом архітектора Михайла Миколайовича Кондратьєва.

Обидва корпуси мають незвичайне і досить складне планування, що забезпечує сприятливу орієнтацію будівель, створюючи хорошу інсоляцію всіх квартир, тобто дозволяє сонцю висвітлювати кожну з них. Вони заселялися наступним чином: пайовики отримали ізольовані квартири, але їх було небагато, інших розселили в комуналки. В 1930 роках у будинках існувало водяне опалення, але готувати доводилося на печах, які топили вугіллям або дровами. Електрика провели спочатку. Холодильників не було. Люди купували лід для спеціальних холодильних ємностей, в яких зберігали продукти.

До 1953-1954 років гарячого водопостачання в «Новий побут» не було. Мешканці відвідували міські лазні на Ворошиловському або Кіровському проспектах. У 1930 роки будинку «Новий побут» вважалися дуже престижними і упорядкованими. Були сміттєпроводи, сміття вивозили регулярно.

Свіжий хліб і молоко привозили у двір кожен день на ручному возику. Влітку у дворі крутили кіно, приїздили артисти з концертами, проводили свята для дітей. Двір з ранку підмітали і поливали. Під'їзди регулярно прибирали, на деяких сходових майданчиках стояли квіти.

Сьогодні в «Новий побут» проживає близько двох тисяч осіб, приблизно 30 відсотків квартир – комунальні.

Архітектура

[ред. | ред. код]

Будинку товариства «Новий побут» побудовані в стилі конструктивізму. П'ятиповерхові цегляні будівлі з багатоскатними дахами і підвалами мають кілька корпусів, звернених один до одного. Вдома не поштукатурені. Подкообразные елементи корпусів утворюють общедворовое простір. Архітектурний вигляд будівлі доповнюють ризаліти на два вікна і раскреповки.

Література

[ред. | ред. код]
  • Волошинова В. Ф., Волошинова Л. Ф. 100 унікальних місць Ростовської області: Ілюстрований довідник. Ростов-на-Дону: Ростиздат, 2011.-176 с., іл. ISBN 978-5-7509-0631-4
  • Віра Волошинова. Новий побут//газета «Молот». — 30.07.2010. №№ 105-106 — с. 8.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Перелік виявлених об'єктів культурної спадщини (пам'яток історії, архітектури, монументального мистецтва). Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 12 вересня 2017.

Посилання

[ред. | ред. код]