Жінка в Берліні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жінка в Берліні
Назва нім. Eine Frau in Berlin
Жанр автобіографія
Автор Марта Гіллерс
Країна походження  Німеччина
Мова твору або назви німецька
Дата публікації 1954
Офіційний сайт(нім.)

Жінка в Берліні (нім. Eine Frau in Berlin) — автобіографічна книга німецької журналістки Марти Гіллерс (1911—2001), в якій вона описує події від 20 квітня до 22 червня 1945 року в Берліні, особливо масові зґвалтування німкень солдатами Червоної армії.

Історія[ред. | ред. код]

1954 року з'явилося перше англійське анонімне видання книжки, яке було опубліковане в США і привернуло до себе велику увагу. Невдовзі книжка була видана нідерландською, італійською, данською, шведською, іспанською та японською мовами. Врешті 1959 року книжка вийшла анонімно і в Німеччині, але не мала жодного розголосу[1]. Після цього авторка вирішила не публікувати нові видання книжки за свого життя.

Саме тому книжка «Жінка в Берліні» була перевидана в Німеччині лише 2003 року, через два роки після смерті авторки. Книжка привернула до себе величезну суспільну увагу в країні та загалом на Заході. Протягом 19 тижнів книжка займала найвищі місця в німецькому списку бестселерів журналу «Шпіґель». Того ж 2003 року з'ясувалося, що її авторкою є німецька журналістка Марта Гіллерс.

Зміст[ред. | ред. код]

Впродовж восьми тижнів, з 20 квітня по 22 червня 1945 року, 34-літня берлінська журналістка, залишившись із невеликою групою сусідів у багатоквартирному будинку без їжі, електрики, газу й води, провадила щоденні записи свого досвіду виживання у плюндрованому Червоною Армією місті.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Enzensberger, Hans Magnus (2005). A Woman in Berlin. New York, NY: Hannelore Marek. Foreword. ISBN 978-0-312-42611-8.

Література[ред. | ред. код]

  • Yuliya von Saal: Anonyma: Eine Frau in Berlin. Geschichte eines Bestsellers. In: Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte, 67 (2019), S. 343—376

Посилання[ред. | ред. код]