Завод суперфосфату у Вільянуева-де-ла-Серена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод суперфосфату у Вільянуева-де-ла-Серена. Карта розташування: Іспанія
Віл'януева-де-ла-Серена
Віл'януева-де-ла-Серена
Район розташування заводу

Завод суперфосфату у Вільянуева-де-ла-Серена — колишнє хімічне підприємство в Іспанії. Один з небагатьох заводів в історії іспанської промисловості добрив, який був створений для роботи з сировиною іспанського походження.

Фосфоритова копальня Костаназа, що працювала в селищі Логросан з 1907 року, традиційно мала проблеми з вивозом продукції. Первісно фосфорити з неї відправляли на завод з виробництва добрив у Саламанці, що знаходився майже за дві сотні кілометрів від місця видобутку, при цьому витрати на доставку становили близько двох третин собівартості. Крім того, таке перевезення було виправдане лише для руди з найвищим вмістом цільового компонента, тоді як з плином часу такої ставало все менше. З огляду на це, в 1922-му компанія Mirat Fertilizer Company заснувала фабрику суперфосфату у Вільянуева-де-ла-Серена, лише за півсотні кілометрів від копальні Костаназа. Певний час ця фабрика також могла отримувати з Логросана сульфатну кислоту, впливом якої на фосфорити і отримували суперфосфат, втім, вже у 1928-му завод кислоти у Логросані згорів.

У 1943 (за іншими даними — 1944) році копальню в Логросані закрили через нерентабельність. У той же час іспанська суперфосфатна промисловість вже давно переживала потужний підйом завдяки місцевому ресурсу піритів (сировина для виробництва сульфатної кислоти) та переробці північноафриканської сировини. Завод у Вільянуева-де-ла-Серена, який мав гарний логістичний доступ (поряд проходила залізниця на Бадахос та далі до португальського порту Лісабон), продовжив працювати і після закриття копальні та в 1964-му випустив близько 70 тисяч тонн суперфосфату (що було на порядок більше, ніж колись видобували у Логросані).

Можливо також відзначити, що в підсумку суперфосфатна промисловість Іспанії втратила значення через перехід світового виробництва сульфатної кислоти з піритів на елементарну сірку, яку почали масово отримувати під час очистки вуглеводнів.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. O'Connor, Bernard; Solano, Leyre (31 серпня 2014). The Spanish Phosphateers: the origins and development of Spain's phosphate industry (англ.). Lulu.com. ISBN 978-1-326-00194-0.
  2. Milán, Jesús M. Martínez (31 грудня 2022). Phosphate mining in the mining basin of Extremadura, 1865-1956. Áreas. Revista Internacional de Ciencias Sociales (англ.). № 43. с. 101—114. doi:10.6018/areas.505841. ISSN 1989-6190. Процитовано 22 червня 2024.