Залізниця Стамбул–Капікуле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залізниця Стамбул–Капікуле
Країна  Туреччина
Власник Турецькі державні залізниці
Обмеження швидкості 56 метр на секунду
Оператор TCDD Taşımacılık
Ширина колії європейська колія
Початкова чи кінцева точка Halkalı railway stationd і Kapıkule railway stationd
Тип електрифікації 25 kV, 50 Hz AC railway electrificationd

Залізниця Стамбул–Капікуле — залізниця довжиною 229 км, в стадії будівництва, Туреччина. Після завершення будівництва ця залізниця забезпечить високошвидкісне залізничне сполучення між передмістям Стамбула та болгарським кордоном, на захід від Едірне. Залізниця буде двоколійною та електрифікованою по всій довжині, і призначена для використання як вантажним, так і пасажирським залізничним транспортом. Залізниця забезпечить високошвидкісне залізничне сполучення між Едірне та Стамбулом і призначена для покращення залізничного транспортного сполучення між Туреччиною та Європою. [1]

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво частково фінансується коштом 275 мільйонів євро з IPA-фондів[en] ЄС із загальною орієнтовною вартістю 1000 мільйонів євро. [1]

Маршрут[ред. | ред. код]

Карта нової залізниці та існуючої мережі

Залізниця Стамбул-Капікуле починається від станції Халкали в передмісті Стамбула до станції Капіуле на кордоні з Болгарією. Залізниця прямує приблизно тим же маршрутом, що й залізниця до Пітіон, поки не досягне Черкезкьой, але з більш гладкою та короткою геометрією. Від Черкезкьой вона прямує на південь від автостради O-3[en] і прокладено паралельно їй до Едірне. Від Едірне далі прямує тим же коридором, що й залізниця Пехліванкьой–Свіленград[en], до Капікуле. Лінія проходитиме через Люлебургаз і Бабаескі та скорочуватиме шлях між Чорлу та Пехливанкьой, обидва зараз розташовані на головній лінії. Лінії Стамбул–Пітіо та Пехліванкёй–Свіленград , як наслідок, будуть частково замінені (на ділянках, де вони перетинаються з лінією), частково виведені з ужитку, а частково стануть відгалуженнями цієї нової магістралі.

Наслідки для вантажного транспорту[ред. | ред. код]

У рамках екологічної/логістичної політики ЄС і Туреччини постійно докладаються зусилля щодо переведення вантажних перевезень з TIR на залізницю. Відповідно до цієї логіки та з метою економічної ефективності було вирішено модернізувати/перебудувати старі залізниці, щоб дозволити обслуговування вантажних потягів замість будівництва високошвидкісної залізниці з нуля. Це також має розблокувати насиченість автомобільного вантажного трафіку на прикордонному контрольно-пропускному пункті Капікуле.

Також планується з’єднати лінію із залізницею Муратлі–Текірдаг[en] із будівництвом додаткової нової дистанції між Бююккариштіраном і Муратли, щоб дозволити вантажним поїздам досягати порту Теркідаг.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б EU funds for Turkey's rail connection with Bulgaria. 5 July 2022.