Застава (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Застава
The Keep
Жанр жахи
Форма роман
Тема Друга світова війна
Автор Френсіс Пол Вілсон
Мова англійська
Опубліковано серпень 1981
Країна  США
Видавництво William Morrow
Цикл The Adversary Cycled
Наступний твір «Могила»
ISBN-10: 0-688-00626-4

«Застава» (англ. The Keep) — роман жахів американського письменника Френсіса Пола Вілсона, вперше надрукований 1981 року. Це також перший том у серії з шести романів, відомих як «Цикл ворогів». Він увійшов до списку бестселерів «Нью-Йорк таймс», екранізований Майклом Манном у 1983 році, а в 2005 році вийшла обмежена серія однойменних коміксів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Німецькі солдати та айнзатцкоманди СС повільно знищуються в таємничому замку (так звана «фортеця») високо в Карпатських горах Румунії у квітні 1941 року. Теодора Кузу, єврейський професор історії, який проживає в Бухаресті, та його дочку Магду приводить до фортеці штурмбанфюрер СС Ерік Кемпффер у відчайдушній спробі визначити, що вбиває його людей. Згодом Куза отримує завдання перемогти невідоме зло, яке сіє хаос. Професор перекладає таємниче повідомлення, написане кров’ю на стіні, використовуючи забутий діалект старорумунської чи старослов’янської мови.

Організація, відповідальна за смерть, називає себе «Моласар», і вона вважає професора Кузу корисним. Моласар отримує свої послуги шляхом обману та фальшивих обіцянок і навіть переводить склеродермію, від якої він страждає, на ремісію, щоб він міг працювати на нього. Пізніше виявилося, що Моласар — це Расалом, стародавній чаклун «Першої епохи» людей.

Безсмертний чоловік, який називає себе Гленном, чиє справжнє ім'я Глакен, неохоче бореться за стародавні Сили Світла. Він дізнається про діяльність Расалома з усього світу і вирушає до фортеці. Він побудував фортецю як в'язницю для Расалома, через небажання вбити його. Ці дві істоти містичним чином пов’язані між собою таким чином, що пов’язує їхні долі, навіть попри те, що зростаюча містична сила Расалома є набагато більшою, ніж власні сили Глена. Щоб він ніколи не забув про свою місію, Сили Світла забрали його відображення.

Магда і Гленн зустрічаються і зав'язують романтичні стосунки. Професор Куза маніпулює німцями, щоб вони заарештували Ґленна та доставили його до фортеці, де він буде вразливим перед Расаломом. Усередині фортеці німецькі солдати пронизують тіло Гленна кулями. Магда приносить Ґленну його містичний меч, джерело сили, яке надає йому змогу залікувати смертельні рани. Расалом наказує професору Кузі зняти талісман, який ув'язнив його, і поховати цей талісман за межами фортеці.

Магда залишає Гленна відновлюватися і намагається переконати свого оманливого батька не переходити периметр фортеці. Гленн приходить і приєднує талісман до свого меча, що дозволяє йому відігнати Расалома назад у глибини фортеці. Потім Расалом використовує свої телекінетичні здібності, щоб розпочати непереборний напад на Гленна. Расалом необдумано кидається на свого одвічного ворога й перетворюється на попіл одним ударом меча Гленна. Гленн падає на скелястий берег внизу. Він прокидається та виявляє, що тепер смертний, перемігши свого давнього ворога, і вони з Магдою возз’єднуються.

Адаптації[ред. | ред. код]

Книга була екранізована Майклом Манном для Paramount у 1983 році[1]. Фільм зазнав критичної та фінансової катастрофи, але зберігає культовість, частково завдяки роботі Tangerine Dream над саундтреком, історіям про проблемне виробництво фільму та значному втручанню студії, яке найпомітніше скоротило фільм із невипущеної 210-хвилинної версії до екранізованої 96-хвилинної версії. Вілсон неодноразово публічно висловлював своє несхвалення фільму. Вілсон описав фільм як «візуально інтригуючий, але в іншому абсолютно незрозумілий»[2]. Примітка: однією критичною зміною у фільмі стала меч Глекена на якийсь посох. Ще одна помітна відмінність у висновку фільму полягає в тому, що Глекен втягується в той самий освітлений портал, що й Моласар, що означає кінець Глекена.

У 1983 році вийшла адаптація настільної гри «Застава» (настільна гра) від Mayfair Games.

Фільм також був адаптований до сумісного з Advanced Dungeons & Dragons («загального універсального») модуля The Keep від Mayfair Games у 1984 році (Зверніть увагу, що це не був офіційний продукт Advanced Dungeons & Dragons).

Зовсім недавно, у 2006 році, він був адаптований до коміксів самим Вілсоном за допомогою мистецтва Метью Сміта. На відміну від своїх почуттів щодо фільму, Вілсон заявив, що віддає перевагу цій адаптації та вважає її такою, якою мав бути фільм, тому він написав сценарій серіалу для коміксів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rodriguez, Cain (24 вересня 2014). Watch: Vintage 22-Minute Featurette On 'The Keep,' Michael Mann Says He Wishes He Could Make It Again. IndieWire. Процитовано 2 липня 2019.
  2. Selavy, Virginie (8 лютого 2013). The Keep. Electric Sheep. Процитовано 19 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]