Зачарований Мерлін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зачарований Мерлін
англ. The Beguiling of Merlin

Автор Едвард Берн-Джонс
Час створення 1877
Розміри 186 × 111
Місцезнаходження Художня галерея леді Левер (Порт-Санлайт)

«Зачарований Мерлін» (англ. The Beguiling of Merlin) — картина англійського художника Едварда Берн-Джонса, що створена в 1872- 1877 роках на замовлення англійського судновласника, колекціонера та мецената Фредеріка Річардса Лейланда .

Сюжет[ред. | ред. код]

Берн-Джонс звертається до циклу легенд про короля Артура: Володарка Озера Німуей спокусила Мерліна і обманом змусила видати секрети його чаклунства. Вона вивчилася магії, після чого використовувала свої магічні здібності, щоб заманити Мерліна в пастку та позбутися його.

Історія створення[ред. | ред. код]

Картина була замовлена Берн-Джонсу ще в 1860 році, але той почав по-справжньому працювати над нею тільки в 1873, і до 1874 тіло Німуей було закінчено. Обличчя він малював з Марії Замбако, [1] яка була шанувальницею, моделлю і, ймовірно, коханою Берн-Джонса з 1866 по 1872 рік. Берн-Джонс зовсім збожеволів від пристрасті, чим і пояснюється глибина і яскравість цієї картини, в яку художник вклав свої особисті переживання.

Існує також думка, що як Німуей позувала Джейн Морріс . [2]

Оскар Уайльд називав цю картину "повної магії".

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Картина месяца. Январь 2003 г., The Beguiling of Merlin [Архівовано 22 лютого 2014 у Wayback Machine.](англ.)
  2. Heathcote Williams. Jericho and the Pre-Raphaelites [Архівовано 1 березня 2008 у Wayback Machine.] (англ., PDF, 3 MB)