Зубов Максим Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубов Максим Олександрович
Загальна інформація
Народження1990(1990)
Бєлгородська область
Військова служба
Роки служби2013—2016
Вид ЗСЗСУ Збройні сили
Рід військ Десантні війська
Формування
Війни / битви

Макси́м Олександрови́ч Зу́бов (* 1990) — український військовик; учасник російсько-української війни. Призер Ігор Нескорених-2023.

З життєпису

[ред. | ред. код]

Народився 1980 року в Росії, у Бєлгородській області. Проживав у місті Шостка. З дитинства мріяв про десантні війська, після закінчення університету відмовився від аспірантури. 2013 року пішов служити в ЗСУ за контрактом до 95-ї бригади.

Початок війни зустрів під Кримом, у Чонгарі Херсонської області. Потім воював на Донеччині, зокрема в Краматорську й Слов'янську. В червні 2014 року зазнав поранення під час звільнення Слов'янська — в обидві ноги, травмовані стопи.[1] Це був штурм одного з блокпостів біля села Семенівка; військовиків колона була в оточенні. Потрапив у Київський військовий госпіталь. Проходив реабілітацію у Польщі. Після двох курсів реабілітації та лікування через рік повернувся у стрій.

Однак здоров'я не дозволяло Максимові повернутися на фронт, його перевели до навчального центру. Готував поповнення для Десантно-штурмових військ як інструктор. 2016 року вирішив повернутися до навчання та, звільнившись зі служби, закінчив Києво-Могилянську академію — за спеціальністю «публічне управління та адміністрування». 2019 року влаштувався до держслужби та встиг попрацювати в кількох міністерствах. У Мінрегіоні, зокрема, займався створенням безбар'єрного простору. Згодом в Мінветеранів його основним напрямком стала меморіальна робота — вшанування пам'яті загиблих захисників і захисниць.

На Іграх Нескорених-2023 в протистоянні за «золото» збірна України виграла у збірної Польщі — Володимир Товкис, Максим Зубов і Вадим Мазніченко оформили перемогу з рахунком 6:0, що й принесло їм чемпіонство.

За сина переживала мама Ольга Петрівна.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]