З полум'я і світла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
З полум'я і світла
Из пламя и света
Жанр Біографічний фільм
Режисер Іраклій Квірікадзе
Нана Джорджадзе
Продюсер Сергій Жигунов
Сценарист Олександр Червинський
У головних
ролях
Юрій Чурсін
Станіслав Бондаренко
Максим Радугін
Катерина Крупеніна
Оператор Михайло Квірікадзе
Композитор Гліб Матвійчук
Кінокомпанія Кіностудія «Шанс»
Тривалість 220 хв (5 серій)
Мова російська
Країна Росія Росія
Дата виходу 2006
IMDb ID 9486686

«З полум'я і світла» (рос. Из пламя и света) — п'ятисерійний художній фільм російського виробництва, що було знято Іраклієм Квірікадзе та Наною Джорджадзе у 2006 році за сценарієм Олександра Червинського. Кінокартина виконана у жанрі біографічного фільму, та оповідає про життя видатного російського поета Михайла Лермонтова.

Назва фільму є посиланням до творчості поета, у вірші якого «Есть речи — значенье…» присутня фраза: «Не встретит ответа средь шума мирского из пламя и света рождённое слово…». Фактично, деякі критики та літературознавці вважають цей вираз епіграфом до усієї творчості Лермонтова[1].

Прем'єра фільму у російському телепросторі відбулася з 12 по 14 червня 2008 року на телеканалі «Культура» (з 12 по 14 жовтня 2009 року фільм було показано повторно)[2]. Також кінострічку неодноразово демонстрували на латвійському телеканалі «TV XXI»[3][4].

Синопсис[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про останні місяці з життя видатного російського поета Михайла Лермонтова. Автори картини спробували показати хто ж насправді стоїть за глянцевим образом, який ще зі шкільних часів відомий багатьом завдяки підручникам з літератури. «З полум'я і світла» — погляд на видатну особистість з іншого ракурсу, «неканонічне» сприйняття Лермонтова. Ким був та чим жив цей талановитий молодий чоловік у реальному житті — відповіді на ці питання і стали основною темою фільму. Дворянин та завсідник світських балів, він в дечому повторив долю тих, про кого писав. Втім, його неординарність та неоднозначність роблять поета ще більш привабливим для зацікавлених ним осіб. Кінострічку «З полум'я і світла» можна сміливо назвати фільмом про талановиту людину і наголос на слові «людина» буде якомога точніше підкреслювати її зміст. Ланцюг подій призводить до трагічної дуелі, що обірвала життя одного з найкращих митців XIX сторіччя.

В головних ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. З полум'я і світла народжене слово. Досвід сучасної інтерпритації лірики Лермонтова (рос.) . Онлайн версія журналу «Література». Архів оригіналу за 6 травня 2013. Процитовано 24 грудня 2012.
  2. Фільм З полум'я і світла На сайті телеканалу Культура (рос.) . Телеканал «Культура». Архів оригіналу за 23 серпня 2013. Процитовано 24 грудня 2012.
  3. Програма передач каналу TV XXI на 08.11.2009 (рос.) . «ТВ-Гид». Архів оригіналу за 04.03.2016. Процитовано 24 грудня 2012.
  4. Програма передач каналу TV XXI на 24.05.2010 (рос.) . «Обзор». Архів оригіналу за 23.08.2013. Процитовано 24 грудня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]