Йоганн Грегор Мемхардт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Грегор Мемхардт
нім. Johann Gregor Memhardt
Народився 1607[1][3][2]
Лінц, Ерцгерцогство Австрії над Енсd, Священна Римська імперія
Помер 1678[1][2]
Берлін, Бранденбург-Пруссія
Країна Німеччина
Діяльність архітектор, політик
Вчителі Rutger van Langeveltd
Знання мов німецька
Карта Берліну у 1652 році роботи Йоганна Грегора Мемхардта

Йоганн Грегор Мемхардт (нім. Johann Gregor Memhardt також Memhard; 1607, Лінц, Австрія — 1678, Берлін, Німеччина) — німецький майстер-будівельник, архітектор та політик.

Життєпис[ред. | ред. код]

1622 року Мемхардт переїхав в Нідерланди, де імовірно навчався будівництву фортець. У 1638 році Йоганн Грегор Мемхардт надійшов на службу кріпаком інженером до курфюрста Георга Вільгельма. У 1641 році отримав звання курфюршеського інженера. У 1650 році курфюрст Фрідріх-Вільгельм запросив Мемхардта в Берлін, де йому було доручено проектування придворних споруд. Під керівництвом Мемхардта був перебудований берлінський палац-резиденція (Міський палац), а для курфюрстіни Луїзи Генрієтти зведена каплиця. У Люстгартені Мемхардт побудував парковий палац. Починаючи з 1651 року по проекту Мемхардта почалося будівництво палацу Оранієнбург. Мемхардт також відомий своєю карткою Берліна 1652 року.

Укріплення Берліна у 1658 року було розпочато Мемхардтом і закінчено Йоганном Арнольдом Нерінгом. У 1656 році на Мемхардта було покладено нагляд за всіма курфюршесними спорудами. Близько 1660 року в Потсдамі під керівництвом Мемхардта почалося будівництво нового Міського палацу. В 1653 Мемхардт побудував для себе перший будинок на Унтер-ден-Лінден в тоді ще місті Фрідріхсвердере, бургомістром якого він став у 1669 році. Цей будинок пізніше був перебудований під комендатуру, а в даний час на його місці знаходиться берлінське представництво видавництва Bertelsmann AG.

1664 року Мемхардт був призначений учителем курпрінца, майбутнього короля Пруссії Фрідріха I. Мемхардт працював над багатьма палацами і заміськими будинками в Берліні, Потсдамі і Оранієнбурзі. Більшість будівель, побудованих за типовими проектами Мемхардта, не пережила Другу світову війну . Ім'я архітектора з початку 1920-х років носить одна з вулиць в берлінському районі Мітте.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]