Кавуновий стереотип

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Расистська листівка 1909 року.

Кавуновий стереотип — стереотип, що існував серед американців європейського походження про нібито підвищену любов афроамериканців до кавунів. Сягає часів рабства в США, і в расистських колах культивується досі.[1]

Історія[ред. | ред. код]

«Кавуновий стереотип» вважається досить характерним проявом расизму у США.[2] При цьому фактично він не відповідає істині й багаторазово спростовувався. Наприклад, дослідження 1994—1996 років показало, що афроамериканці, які на той момент становили 12,5 % населення країни, споживали лише 11,5 % загального споживання кавунів у США.

Хоча походження цього стереотипу неможливо визначити з упевненістю, ймовірно, він перегукується з часами рабства. Культивування кавунів було популярним бізнесом серед афроамериканців, що отримали свободу наприкінці XIX століття. З іншого боку, прибічники рабства часто використовували кавун як алегорію, описуючи афроамериканців як «простих людей, які щасливі, коли ви іноді кидаєте їм кавун і даєте їм трохи відпочити».[3] Протягом кількох десятиліть наприкінці XIX і на початку XX століття цей стереотип мав широку популярність у карикатурах, скульптурі та музиці, навіть слугував декоративним мотивом для упакування товарів, призначених для повсякденного використання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Connor Adams (3 август 2012). National Watermelon Day Brings Racists Out Despite Lack Of Facts To Back Up Stereotype. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 30 март 2013.
  2. II.C.6. – Cucumbers, Melons, and Watermelons. The Cambridge World History of Food. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 31 март 2013.
  3. Wade, Lisa. Watermelon: Symbolizing the Supposed Simplicity of Slaves. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 30 март 2013.

Посилання[ред. | ред. код]