Кадашман-Гарбе I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кадашман-Харбе I)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кадашман-Гарбе I
Народився невідомо
Помер бл. 1390 до н. е.
Національність касити
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 1415—1390 до н. е.
Попередник Караіндаш I
Наступник Курігальзу I
Конфесія Шумеро-аккадська міфологія
Рід Каситська династія
Батько Караіндаш I
Діти Курігальзу I

Кадашман-Гарбе I (д/н — бл. 1390 до н. е.) — цар Вавилону близько 1415—1390 до н. е. Ім'я перекладається як «Він вірить у Гарбе».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Каситської (III Вавилонської) династії. Син царя Караіндаша I. Посів трон близько 1415 року до н. е. або дещо пізніше. Продовжив політику батька щодо збереження миру з сусідами. Водночас для стримання амбіцій Мітанні дотримувався союзу з єгипетським фараоном Аменхотепом II. Можливо в спільних діях з останнім захопив місто Біруті у Мітанні.

Втім головною загрозою стали племена амореїв-сутіїв. Близько 1400 року до н. е. у запеклій битві поблизу Уруку вавилонський цар знищив сутійські племена ямутбала, ідамарац, біні-яміна.

Також за наказом Кадашман-Харбе I було прорито канал від річки Діяла поблизу міста Дініктум в центральній Месопотамії. Деякі дослідники ототожнюють його з каналом Тель-Мухаммед.

Сприяв відновленню культурного життя в місті Ніппур, де знову почали складати історичні хроніки. Помер до 1390 року до н. е. Йому спадкував син Курігальзу I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Albert T. Olmstead: Kashshites, Assyrians, and the Balance of Power. In: The American Journal of Semitic Languages and Literatures, Bd. 36, S. 120—153.
  • H. W. F. Saggs (2000). Babylonians. British Museum Press. p. 117.
  • Kathryn E. Slanski (April 4–7, 2003). «New Light on Chronicle P from an Unexpected Source: YBC 2242». American Oriental Society: Abstracts of the two hundred and fourteenth meeting. San Diego. p. 14.