Перепелиця каліфорнійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Каліфорнійська перепілка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перепелиця каліфорнійська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Токрові (Odontophoridae)
Рід: Перепелиця (Callipepla)
Вид: Перепелиця каліфорнійська
Callipepla californica
(Shaw, 1798)
Підвиди
  • C. c. achrustera (J. L. Peters, 1923)
  • C. c. brunnescens (Ridgway, 1884)
  • C. c. californica (Shaw, 1798)
  • C. c. canfieldae (van Rossem, 1939)
  • C. c. catalinensis (Grinnell, 1906)
Посилання
Вікісховище: Callipepla californica
Віківиди: Callipepla californica
ITIS: 175876
МСОП: 22679603
NCBI: 67771
Fossilworks: 368468

Перепелиця каліфорнійська[2] (Callipepla californica) — вид куроподібних птахів родини токрових (Odontophoridae). Птах-офіційний символ штату Каліфорнія.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Це найвідоміший представник роду, який характеризується такими ознаками: тіло коренасте, стиснуте, дзьоб короткий, сильний, злегка загнутий, ноги середньої довжини, крила короткі, широкі, заокруглені, 4-те та 5-те махові пера довші за інші. Хвіст досить короткий і злегка ступінчастий. Посередині голови чубчик із 2-10, але найчастіше 4-6 пер, звужених біля основи і розширених на кінці; пера чубу загнуті вперед і більш розвинуті в самця, ніж у самки. Лоб в каліфорнійської перепілки жовтувато-білий, над ним до потилиці йде вузька чисто-біла смужка, тім'я чорно-коричневе, під ним від чубчика до потилиці тягнеться чорна смужка. Підборіддя, горло і нижня частина щік чорні і обмежені чорною смужкою у вигляді півмісяця. Карк, верхня частина шиї сіро-блакитні, кожне перо з чорним стержнем, смужкою і світлими плямами на кінці. Спина оливково-коричнева, зоб і верхня частина грудей сіро-блакитні, на середині живота лусковидний візерунок з каштаново-бурих пер з чорною облямівкою. Дзьоб чорний, ноги свинцево-сірі.

Розмноження[ред. | ред. код]

Яйце Callipepla californica

У кладці 10—14 яєць темно-коричневого кольору з темними плямами. Насиджування триває 22—23 дні. Самець охороняє гніздову ділянку і при наближенні небезпеки попереджає самку. У випадку загибелі самки, він, як правило, сам насиджує яйця і виводить пташенят.

Каліфорнійських перепілок досить часто утримують в неволі.

Найближчим родичем каліфорнійської перепілки є перепілка Гамбела, поширена південніше і з довшим чубом, яскравійшою головою і лускатим забарвленням. Ці види розійшлися близько 1—2 млн років тому, протягом пізнього пліоцену або раннього плейстоцену.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Callipepla californica: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.