Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці (Підкамінь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Каплиця-ротонда (нині – храм св. Параскеви П'ятниці)[1] — діючий греко-католицький храм, освячений на честь св. Параскеви П'ятниці.

Нині – храм св. Параскеви П'ятниці
Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці
49°56′38″ пн. ш. 25°19′35″ сх. д. / 49.94387643744844° пн. ш. 25.326483779594714° сх. д. / 49.94387643744844; 25.326483779594714
Тип споруди Оборонна споруда
Сучасний статус Пам'ятка архітектури
Розташування Україна, Підкамінь
Архітектор А.Кастеллі та Ф.Каппоні
Початок будівництва 1739
Кінець будівництва 1741
Стиль Бароко \ ротонда
Належність УГКЦ
Стан Задовільний
Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці (Підкамінь). Карта розташування: Україна
Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці (Підкамінь)
Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці (Підкамінь) (Україна)
Мапа
CMNS: Каплиця-ротонда святої Параскеви П'ятниці у Вікісховищі

Розташування[ред. | ред. код]

Храм розташований по дорозі (на спуску) від монастиря Походження Дерева Хреста Господнього, на східному схилі гори Рожниця, у селищі Підкамінь, Львівської області. Храм розташований на крутому схилі і оточений невисоким (біля 1м висотою) кам'яним муром, у якому зроблені кілька невеличких проходів. Таким чином, весь комплекс нагадує мініатюрну фортецю.

Опис[ред. | ред. код]

У своєму архітектурному вирішенні каплиця – гранчаста за поземним планом і перекрита масивним куполом. До її східної грані прилягає прямокутне у плані приміщення, покрите двосхилим дахом з фронтоном. Стіни каплиці оформлено пілястрами, а фасади акцентовано трикутними фронтонами. Західний портал декорований бароковою ліпниною. Уся сакральна споруда перекрита зімкнутим склепінням. Ця будівля вважається однією з кращих ротонд епохи бароко в Україні. Її вівтар відзначався з-поміж інших своєю архітектурною довершеністю. Упродовж усієї історії у католицьких країнах Європи і у греко-католиків будівлі каплиць використовувалися і нині використовуються як повноцінні храми з вівтарем. Своєю формою та розміром споруда нагадує каплицю у селі Новий Став, проте має значно багатше оздоблення. Завдяки своїм великим розмірам капиця, з часом, стала використовуватися як храм і тепер є церквою Святої Параскеви П’ятниці. Після реставраційних робіт, що відбулися недавно, храм було пофарбовано в яскраві кольори, що спотворило естетику будівлі, а поряд, на культурному шарі пам'ятки, було зведено триповерхову садибу, яка зіпсувала загальний вигляд архітектурного ансамблю.

Історія[ред. | ред. код]

Богоматір явилася прочанам села за набожність та вірність християнським традиціям. В знак подяки Богоматір залишила на схилі гори, на згадку про явлення, відбиток своєї стопи. В 1739 році, поблизу відбитку стопи, на схилі гори, неподалік монастиря, розпочалося будівництво каплиці Стіп Богородиці[2]. На початку XXI ст. каплиця почала використовуватися як греко-католицький храм, освячений на честь св. Параскеви П'ятниці. На жаль, у 2015 році розкішна барокова брама постраждала від непрофесійного ремонту. Будівництво було завершене в 1741 році. Архітекторами храму є А.Кастеллі, та Ф.Каппоні. Храм є класичним взірцем західно-європейського бароко.  

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Свята великомучениця Параскева П'ятниця[3]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Natalka. Каплиця-ротонда Стіп Пресвятої Богородиці. drymba.com (укр.). Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 18 листопада 2021.
  2. ...Підкамінь. temples, churches, monasterie, synagogue, храми Ukraine,Україна,Поділля ,Галичина, (амер.). Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 18 листопада 2021.
  3. Свята Параскева-П’ятниця: преподобна, великомучениця, пустельниця, покровителька жінок - РІСУ. Релігійно-інформаційна служба України (укр.). Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 18 листопада 2021.