Каринтія і Крайна (область цивільного управління)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альпійські і дунайські рейхсгау в 1941 році: територія Каринтії і Крайни, що складається з двох частин, показана світло-синім кольором

Область цивільного управління Каринтія і Крайна (нім. CdZ-Gebiet Kärnten und Krain) — югославська територія, що знаходилась у період із 1941 по 1945 роки під управлінням німецької цивільної адміністрації та призначена для подальшої германізації і приєднання до території Третього Рейху. Адміністративним центром спочатку було місто Фелдес, а з 15 листопада 1941 центр був перенесений в Клагенфурт, розташований в райхсгау Каринтія.

Історія[ред. | ред. код]

Після окупації Югославії в ході югославської операції 14 квітня 1941 року північно-західні словенські території («Словенська Каринтія») і Крайна були передані під німецьке цивільне управління в підпорядкування райхсгау Каринтія, створеному на території Австрії. Після повної германізації планувалося включити Каринтію і Крайну до складу Німецької імперії у вигляді частини райхсгау. З цією метою уже з червня 1941 року в регіоні було введено німецьку валюту — райхсмарку.

Після закінчення війни територія знову повернулася до складу Югославії. Сьогодні ці землі входять до складу Словенії.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

З 1 серпня 1941 року в регіоні вводяться три округи, що утворюють регіон «Верхня Крайна» (нім. Oberkrain):

Посилання[ред. | ред. код]