Картопля по-уланівськи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Картопля по-уланівськи
Типгарнір
ПоходженняУРСР, СРСР
АвторГлафіра Василівна Дорош
Необхідні компонентикартопля, часник, олія, сіль

Картопля по-уланівськи — страва з картоплі із часниковим соусом, яку у 1947 році вигадала українська кухарка Глафіра Дорош[en] із села Уланів Вінницької області.

Історія

[ред. | ред. код]

Глафіра Дорош працювала кухарем у місцевому кафе «Українка» [1] . Якось у закладі готували картоплю, фаршировану м'ясом. Залишилися дрібні картоплини, які Глафіра Василівна вирішила приготувати для кухарів, порізала та кинула їх у котел з олією, де готувалася основна страва. Поруч стояла часникова підливка до пиріжків з горохом, і кухар полила нею картоплю. Так у меню кафе з'явилася нова страва. Порція коштувала 6 копійок. Страва стала відомою завдяки журналісту, який відвідав кафе й опублікував матеріал про картоплю.

Листи з проханням поділитися рецептом стали приходити Глафірі Василівні з усього Радянського Союзу. Страву почали готувати у радянських ресторанах. Пізніше картопля по-уланівськи навіть з'явилася в меню ресторанів інших країн. 11 листопада 1965 року Глафірі Дорош у Москві вручили орден Трудового Червоного Прапора. За день до цього вона в одному зі столичних ресторанів при журналістах приготувала свою знамениту страву.

Глафіра Василівна Дорош — єдиний орденоносець СРСР, яка отримала нагороду за кулінарний винахід. З 1966 Глафіра Василівна — депутат Вінницької обласної Ради народних депутатів[2].

У селі Уланів було відкрито невеличкий музей Глафіри Василівни Дорош, а 21 серпня 2021 року проведено фестиваль «Картопля по-уланівськи».

Приготування

[ред. | ред. код]

Картоплю почистити від шкірки. Бульби невеликого розміру залишити цілими, великі можна розрізати на дві-чотири частини. Покласти в чавунний посуд в розпечену олію. Олія повинна повністю або майже повністю покривати картоплю. Вийняти, коли картопля стане золотистою: має бути м'якою всередині і хрусткою зовні. Почекати декілька хвилин, аби вона трохи охолонула, і приправити часниковим соусом, який складається з великої кількості часнику, перетертого з сіллю та залитого кількома ложками соняшникової олії[3][4].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Советская потребительская кооперация. Том 12. Центросоюз, 1968. Архів оригіналу за 10 жовтня 2022. Процитовано 10 жовтня 2022.
  2. Крестьянка, Выпуски 1-12. Изд-во "Правда", 1968. Архів оригіналу за 10 жовтня 2022. Процитовано 10 жовтня 2022.
  3. Картофель по-улановски (фоторецепт). Архів оригіналу за 10 жовтня 2022. Процитовано 10 жовтня 2022.
  4. Картофель по-улановски. Орден за рецепт (которому исполнилось 60 лет!). Архів оригіналу за 10 жовтня 2022. Процитовано 10 жовтня 2022.

Джерела

[ред. | ред. код]