Карфагенська єпархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карфагенська єпархія
Церква католицька церква
Країна  Туніс
Головне місто Карфаген[d]
Дата заснування 50
Катедральний собор Saint Louis Cathedrald

CMNS: Карфагенська єпархія у Вікісховищі

Карфагенська єпархія (лат. Archidioecesis Carthaginensis) - історична римо-католицька архієпархія зі столицею в Карфагені, на території сучасного Тунісу. Нині є титулярною архієпархією, що вакантна з 1979 року.

Історія[ред. | ред. код]

Точна дата заснування карфагенської єпархії невідома, але знано, що вона вже існувала в часи гонінь на християн. У цей період найвідоміший карфагенський єпископ, святий Кипріан Карфагенський (помер у 258 році), займав пост на єпископській кафедрі. Рік зведення єпархії на честь архієпископства також невідомий. Наприкінці римського правління Карфаген став центром християнства, що сильно ширився в північній Африці.

Християнству на території Карфагену прийшов кінець після арабського завоювання Північної Африки й взяття міста в 697 арабським вождем Хасаном ібн Нуманом.

У наступні століття Карфаген був титулярним архієпископством. Першим титулярним архієпископом Карфагена, згаданим на порталі "Католицька ієрархія", був Дієго Рекесенс, архієпископ ad personam єпархії Мадзара-дель-Валло.

10 листопада 1884 року Папа Лев XIII відновив архиєпархію Карфагена, створену замість апостольського вікаріату Тунісу. Проіснувала до 9 липня 1964 року, коли Папа Павло VI скасував її, створивши натомість територіальну прелатуру Тунісу (нині архиєпархію Тунісу).

Після його скасування архієпископство Карфагена знову стало титульною столицею.

Карфагенські архієпископи[ред. | ред. код]

Ординарії 1884 - 1964[ред. | ред. код]

Всі архиєпископи в цей період були французами.

Титуловані архієпископи після 1964 року[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]