Семінарський храм святих Петра і Павла (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семінарський храм святих Петра і Павла
Дніпровська духовна семінарія ПЦУ
48°28′54″ пн. ш. 34°57′42″ сх. д. / 48.481541° пн. ш. 34.961704° сх. д. / 48.481541; 34.961704
Тип споруди церква
Розташування Україна, м. Дніпро
Належність Православна церква України
Адреса Україна, Дніпропетровська область, м. Дніпро, просп. Свободи, 89
Вебсайт petraipavla.dp.ua
Семінарський храм святих Петра і Павла (Дніпро). Карта розташування: Україна
Семінарський храм святих Петра і Павла (Дніпро)
Семінарський храм святих Петра і Павла (Дніпро) (Україна)
Мапа

Семінарський храм святи́х Петра́ і Па́вла[1] — храм Дніпровської духовної семінарії Православної церкви України, колишній кафедральний храм Дніпропетровської єпархії Української Православної церкви Київського патріархату в м. Дніпро. Настоятель — митрополит Дніпровський і Криворізький Симеон (Зінкевич).

Історія[ред. | ред. код]

1910 року було збудовано та відкрито перший катеринославський сінематограф (кінотеатр) «Вулкан». 1936 року будівлю реконструюють, кінотеатр отримує нову назву — ім. Г. І. Петровського. Після розпаду Радянського Союзу кінотеатр припиняє роботу, будівля приходить у занепад.

У цей же час в Україні відроджується рух за автокефалію православної церкви. 1992 року утворюється Українська Православна Церква Київського Патріархату. У другій половині 90-х років місцева влада передає вірянам Київського патріархату колишній кінотеатр в оренду. 12 липня 1998 року у храмі відбувається перше Богослужіння. Через те, що цього дня згадуються святі первоверховні апостоли Петро і Павло, храм було вирішено назвати Петро-Павлівським. Зусиллями тоді ще архиєпископа Дніпропетровського і Криворізького, Богородського та Московського (нині митрополита Богородського) Адріана (Старини) будівлю почали реставрувати, вона ставала поступово схожою на храм. Петро-Павлівський кафедральний храм став другим храмом у м. Дніпропетровськ (після Свято-Духівського).

Наприкінці 2009 року митрополита Адріана (Старину) було призначено керуючим новоутвореної Криворізької єпархії, кафедральний собор святих Петра і Павла як виняток залишили за ним.

3 травня 2011 року рішенням Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату митрополита Адріана (Старину) було відсторонено від керування Криворізькою єпархією. Кафедральний собор увійшов до складу Дніпропетровської єпархії.

5 грудня 2012 року практично одноголосним рішенням Дніпропетровської міської ради кафедральний собор святих Петра і Павла передано у власність Дніпропетровської єпархії УПЦ КП.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Кафедральний собор Петра і Павла — один з найбільших та найгарніших у єпархії. Відбудовували його як коштом Владики Адріана та парафіян, так і коштом української діаспори. На території собору збудовано двоповерхову недільну школу, духовне церковно-хорове училище, актову залу і трапезну, бібліотеку, гуртожиток.

Сьогодні благочинним храму є протоієрей Сергій Нарольський.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Семінарський храм : Дніпровська духовна семінарія УПЦ КП. seminaria.dp.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2019. Процитовано 4 січня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]