Каф (гори)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Каф (перс. قافکوه‎, qaafkuh або کوه قاف, kuh — e qaaf; араб. جبل قاف‎, jabal qaf) — легендарні гори в перській міфології і середньовічній ісламській космології[en] часів Нізамі. За судженням середньовічних мусульманських космографів, гірське пасмо, розташоване на краю землі, опоясуючи її. Часто згадується в казках Тисяча і однієї ночі, епосі Шахнаме й інших творах. Іноді вживається в однині — гора Каф.

Згідно з арабською казкою «Розповідь про Хасиба і царицю змій», зміїне плем'я на чолі зі своєю царицею щозими вирушає на зимівлю в гори Каф. У тій же казці, персонаж Булукія в розмові з ангелом дізнається, що за горою Каф розташована гора завдовжки п'ятсот років шляху, що складається зі снігу і криги; вона ж захищає світ від жару Геєни. У грузинському фольклорі, Каф є міфічною горою, притулком девів — злих духів і казкових велетнів.

У перській традиції, Саош'янт, зороастрійський месія, битиметься в горах Каф. Також у горах Каф мешкають джини і розташоване гніздо птаха Сімург.

Господь Вседержитель створив велику гору із зеленого хризоліту, - через це небо має зеленуватий відлив. Гора Каф, так вона називається, оточує повністю усю землю, саме нею присягався Вседержитель, і назвав її Каф.

Деякі дослідники ототожнюють Каф з горами Кафу з Книги Буття[1]. Бахаулла у творі «Сім долин і Чотири долини», пише що Каф означає «куффи, тобто звільнені від пелен обмежень». Місцем поховання Адама також є гора Каф. Крім того деякі дослідники схильні ріднити гору Каф з Кавказом, виходячи зі схожості в етимології, а також виходячи з казахського, перського і татарського фольклорів. Каф часто використовується як художній образ Кавказу, так само, як, наприклад, Кімерія, є художнім образом Криму. Байрон[2] прямо називав Кавказ Кафом: «Верблюдів довгий в'ється караван від самої Каф-гори, з далеких країн».

Схожа гора представлена в башкирській міфології і називається Каф-тау[3].

В езотериці гора Каф ідентифікується з полярною горою Альбора, тоді як Альбора фактично є піком Ельбрусу[4].

Література[ред. | ред. код]

  • Бертельс А. Примечания // Пять поэм. — М.: Худ. лит-ра, 1968.
  • Кузнец Е. Пояснительный словарь // Шахнам. — М.: Книжный клуб «Книговек», 2010. — isbn 978-5-4224-0268-7
  • Фильштинский И. М. Пояснительный словарь // Синдбад-мореход. Избранные сказки и повести из «Тысячи и одной ночи». — М.: Правда, 1986.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Каф — в энциклопедии клуБУК.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Уильям Ст. Клэр-Тисдалл. «Источники ислама», Глава 3
  2. Дон Жуан (vi, 86; 1818-24), Перевод Т. Гнедич
  3. - tau/t/6661 Гора Каф-тау[недоступне посилання]
  4. Клаудіо Мутті, «Нордичний пік в ісламі»