Квінт Клодій Гермогеніан Олібрій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Клодій Гермогеніан Олібрій
Народився невідомо
Помер до 395
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Посада давньоримський сенатор[d] і префект міста
Військове звання консул
Термін 379 рік
Попередник Валентиніан II
Наступник Феодосій I
Конфесія християнство
Рід Клодії
Батько Клодій Цельсін Адельф
Мати Фальтонія Проба
Брати, сестри Фальтоній Проб Аліпій і Adelphia[d]
У шлюбі з Тирранія Аніція Юліана
Діти Аніція Фальтонія Проба

Квінт Клодій Гермогеніан Олібрій (Quintus Clodius Hermogenianus Olybrius, д/н — до 395) — державний та військовий діяч Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Клодіїв. Син Клодія Цельсіна Адельфа, префекта Риму 351 року, та Фальтонії Проби. Завдяки патриціанському стану та родинним зв'язкам замолоду увійшов до сенату. До 361 року вже був консуляром, служив у Кампанії. У 361 році призначається проконсулом до провінції Африка.

З 369 до 370 року був префектом Риму. У 378 році імператором Граціаном призначається преторіанським префектом Іллірії. На цій посаді повинен був готувати війська для протидії готам та для допомоги військам імператора Валента. Разом із військом Олібрій рушив на допомогу останньому, проте у м.Сірмій довідався про поразку римлян при Адріанополі. У 379 році для захисту східних провінцій імперії Граціан призначає Гермогеніана Олібрія преторіанським префектом Сходу. Того ж року стає консулом (разом з Децимом Авзонієм). Помирає між 384 та 395 роками.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Тирранія Аніція Юліана

Діти — Аніція Фальтонія Проба.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Robert Martindale, Arnold Hugh Martin Jones, John Morris The Prosopography of the Later Roman Empire. —Cambridge University Press, 1971. — РР. 640–642. (англ.)