Портал:Стародавній Рим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал   Обговорення порталу   Проєкт   Обговорення проєкту   Учасники   Зацікавлені   Основні статті
Редагувати Ласкаво просимо до порталу Стародавній Рим!

Старода́вній Рим (лат. Roma antiqua, також Древній Рим, старожитній, античний Рим) — одна з цивілізацій Давнього світу та античності, отримала свою назву від головного міста — Рима (лат. Roma), яке в свою чергу назване на честь легендарного засновника — Ромула. Стародавній Рим був цивілізацією, яка виросла з маленької землеробської громади, заснованої на Апенінському п-ві ще в Х ст. до н. е. Центр Риму сформувався в межах болотистої рівнини, обмеженої Капітолієм, Палатином і Квіріналом. Розташована вздовж Середземного моря, Римська держава з часом стала однією з найбільших імперій Давнього світу.

За століття свого існування, давньоримська цивілізація змінювалася від монархії до олігархічної республіки, а потім — до все в більшій мірі автократичної імперії. Завдяки завоюванням та асиміляції вона згодом почала домінувати над усім Середземномор'ям. Піку своєї могутності Стародавній Рим досяг у ІІ ст.н.е., коли під його контролем опинилися территорії від сучасної Шотландії на півночі до Ефіопії на півдні та від Вірменії на сході до Португалії на заході.

У 395 р. Римська імперія розділилася на дві частини — західну та східну. Уражена внутрішньою нестабільністю та атакована різними мігруючими народами, західна частина імперії, що включала Іспанію, Галлію, Британію та Італію, розпалася на незалежні королівства у V ст. Східна частина імперії, яка управлялась Константинополем і включала Грецію, Анатолію, Сирію та Єгипет, вижила в цій кризі і, незважаючи на втрату Сирії та Єгипту, завойованих арабами, відновилася та проіснувала ще тисячу років, але врешті-решт її залишки були анексовані турецькою Оттоманською імперією.


Вибрана особистість

Публій Овідій Назон (лат. Publius Ovidius Naso), або Овідій (* 20 березня 43 до н. е., Сульмона, сучасна Італія — † 17 н. е., Томіс, сучасна Констанца, Румунія) — останній з поетів «золотої доби» римської літератури, твори якого мали суттєвий вплив на пізнішу європейську середньовічну літературу та по наш час.

Овідій був останній з відомих поетів Августової доби, зі смертю якого закінчилося золоте століття римської поезії. Зловживання талантом в період його найбільшого розвитку позбавило його права стояти поряд з Вергілієм і Горацієм, але ключем била в ньому поетичне обдарування і віртуозність його віршової техніки робили його улюбленцем не тільки між сучасниками, але і за весь час Римської імперії. Безперечно, Овідію як поету має бути відведено одне з чільних місць в римській літературі.

Редагувати 
Добра стаття


А́ппієва доро́га (лат. Via Appia) — найважливіша з античних доріг Стародавнього Риму. Дорога, прокладена в 312 до н. е. при цензорі Аппії Клавдії Цеку, проходила з Рима в Капую, пізніше була проведена до Бріндізі. Через неї було налагоджене сполучення Риму з Грецією, Єгиптом і Малою Азією.

Уздовж Аппієвої дороги розташовано безліч пам'ятників: гробниці та вілли республіканського та імперського періоду, християнські та юдейські катакомби, середньовічні башти та укріплення, часто побудовані на руїнах римських пам'ятників, ренессансні та барокові будівлі.

Редагувати Вибране зображення


Портрет подружжя з фресок Помпеї, колишнього римського міста.


Редагувати Нові статті


  • Перисад — започаткував 17 квітня 2024 користувач Best


Редагувати Корисні шаблони


Корисні шаблони:


Редагувати Чи Ви знаєте...


  • Перший у світі торговий центр був побудований в Римі імператором Траяном. Він складався з декількох рівнів і більше 150 торгових точок, які продавали все, починаючи від їжі і спецій і закінчуючи одягом.
  • Фасції (fasces), які представляли собою пучок перев’язаних червоним бантом прутів, з бронзовою віссю в центрі, символізували міць і єднання Риму. Італійське слово "фашизм" отримало свою назву від слова "fasces"».
  • Давньоримські жінки не мали особистих імен. Вони отримували лише родове ім’я, наприклад - Юлія, якщо вона народилася в роді Юліїв . Якщо в одній сім’ї було кілька дочок, до їх родових імен додавали порядкові преномени: Секунда (друга), Терція (третя) і т.д.
  • Римські туалети були місткі – у найбільших могли "міститися" близько 50 осіб. На підлозі туалетів була мозаїка, звичайно з зображенням дельфінів, а в центрі туалету бив фонтан, там часто грали музиканти, а присутні люди вели бесіди і ділилися новинами. Заклади ці були платними, а сеча, одержувана з них, використовувалася пральнями для прання.
  • Слово "варвар" виникло в Стародавній Греції. Так називали чужих людей, які не говорили по-грецьки. А римляни запозичили цей термін, нарікаючи так всі народи, крім самих себе.


Редагувати Сьогодні у Стародавньому Римі — 27 квітня:



Свята:

Події:

Народилися:

Померли:


Редагувати Категорії


Стародавній Рим(23 К, 155 С)
Римське право(6 К, 94 С)


Редагувати Допоможіть, будь ласка


Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Стародавній Рим

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:


Редагувати Необхідні статті



Редагувати Братні портали