Кендзежин — Лібуш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кендзежин — Лібуш. Карта розташування: Польща
Кендзежин
Кендзежин
Лібуш
Лібуш
Пункти, що мають бути сполучені газопроводом

Кендзежин – Лібуш – запланований до спорудження на початку 2020-х другий інтерконектор між польською та чеською газотранспортними системами.

На початку 2020-х у Польщі заплановане будівництво трубопроводу Щецин – Страхотина, котрий має транспортувати норвезький газ, доправлений на балтійське узбережжя через Baltic Pipe. Він має не лише забезпечувати споживачів західних та південних регіонів країни, але й стати частиною підтриманого Євросоюзом коридору Північ – Південь між Балтійським та Адріатичним морями. Для цього повинні споруджений потужний інтерконектор, котрий з’єднає ГТС Польщі та Чехії (вже наявний інтерконектор в районі Бельсько-Бяла має незначну пропускну здатність у 0,5 млрд м3). Він пройде від чеського міста Лібуш (Libhošť) до Кендзежин-Козьле, де буде з’єднаний зі спорудженою у другій половині 2010-х підсистемою  Одолянув – Кендзежин – Творуг (стане частиною згаданого вище коридору Щецин – Страхотина).

Загальна довжина інтерконектору становитиме 107 км, в тому числі 52 км по чеській та 55 км по польській території. Трубопровід матиме діаметр 1000 мм (такий самий, як і Щецин – Страхотина).[1]

У 2019-му підписали угоду на спорудження у Кендзежині компресорної станції, котра обслуговуватиме створений тут газовий хаб та забезпечуватиме перекачування блакитного палива у різних напрямках – на захід, схід та південь. Первісно вона буде мати три газотурбінні агрегати загальною потужністю 23 МВт з можливим подальшим розширенням до 69 МВт.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. www.gaz-system.pl. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 16 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. GAZ-SYSTEM otworzył Tłocznie Odolanów - PIPP. www.paliwa.pl. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 16 червня 2020.