Кеннемерландський діалект

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кеннемерландський діалект
Kennemerlands
Розташування кеннемерландського субдіалекту у ареалі голландських діалектів.
Розташування кеннемерландського субдіалекту у ареалі голландських діалектів.
Поширена в Нідерланди
Регіон Північна Голландія
Писемність латиниця
Класифікація

Індоєвропейська сім'я

Германські мови
Західнонімецька група
Нижньофранкська підгрупа
Нідерландська мова
Голландський діалект
Офіційний статус
Коди мови

Кеннемерландський діалект (нід. Kennemerlands) — це один з основних субдіалектів голландського діалекту, на якому з давніх часів розмовляли у Кеннемерланді, регіоні на узбережжі Північного моря Північної Голландії між Гарлемом і Кастрікюмом.

Кеннемерландський діалект, ймовірно, виник у середньовіччі, між 1100 і 1300 роками, і був утворений взаємодією між фризькою мовою, якою в той час ще розмовляли в північній частині Голландії, і нижньофранкськими діалектами, які тоді просувалися з півдня і які пізніше розвинулися в голландський діалект. Кеннемерландський є найпівнічнішим діалектом голландського, який не має чіткого фризького субстрату, і таким чином він відрізняється від сусідніх діалектів: західнофризького, занського та ватерландського.

Сьогодні кеннемерландським все ще розмовляють переважно в регіонах південного та центрального Кеннемерленду. На півдні ареал діалекту поширюється до міста Гарлему, але сам Гарлем належить до ареалу південноголландського діалекту, хоча лінгвісти вважають, що спочатку це був кеннемерландський діалект.

У центральній частині Кеннемерланда діалект демонструє сильнішу схожість із західнофризьким та занським, ніж на півдні. Село Егмонд-ан-Зе не належить до діалектної області кеннемерландского, а утворює в ній анклав, причому Егмонд зараховується до західнофризьких діалектів.

Література[ред. | ред. код]

  • Berns, Jan, en Steusel, Sanne. Noord-Hollands. — De Haach : Sdu Uitgevers, 2004. — ISBN 978-9 01 20 97 161. (нід.)