Ключові кадри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ключові кадри (англ. Key frame) в анімації і в кіновиробництві — картинки, які визначають початкову та кінцеву точку для будь-якого плавного переходу. Картинки називають «кадрами» через те що їхнє часове розміщення вимірюється в кадрах на стрічці. Порядок ключових кадрів, для глядача, це послідовність дій які він побачить, в той же час як положення кадрів на стрічці визначає час їхньої появи. Тому просто 2 чи 3 ключові кадри в секунду не створюють ілюзії руху, для цього потрібні проміжні кадри, які створюються відносно ключових кадрів між якими знаходяться.

Традиційний процес анімування[ред. | ред. код]

Традиційний процес робити над створенням анімації. Керівник або художник з ключових кадрів створюють ключові кадри. Далі ці кадри ретельно перевіряють і затверджують чорнову анімацію і після цього передають роботу помічнику. Помічник, своєю чергою, очищає їх, а також створюють проміжні кадри, або якщо це справді велика студія, то він створює тільки декілька кадрів, щоб задати детальніше рух, а вже створенням решти проміжних кадрів займаються інші люди.

Анімація за допомогою комп’ютерної графіки[ред. | ред. код]

Використання ключових кадрів[ред. | ред. код]

В комп’ютерній анімації процес анімування в основному такий самий. Аніматор створює послідовність основних кадрів, а програмне забезпечення генерує відповідні між ним кадри. Наприклад Adobe Flash, аніматор може вказати початкове та кінцеве положення об'єкта. А Flash плавно перемістить об’єкт від початкової точки в кінцеву це називається проміжна анімація, так само як і в мальованій анімації. Аніматор може відкоригувати результат в будь-який момент, може переміщувати ключовий кадр для зміни динаміки руху, а також може вставляти нові ключові кадри для уточнення руху. Один з перших застосунків для анімації ключових кадрів отримав нагороду в 1974 за анімування короткометражної стрічки «Голод».

Кадрування[ред. | ред. код]

Така техніка анімації, при якій кожний проміжний кадр створюється аніматором шляхом маніпуляції та редагування ключових кадрів. Даний підхід використовують художники, які прагнуть мати цілковитий контроль над кожним кадром анімації.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]